Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борел контра на Радев: Наивно е да се иска оттегляне на Украйна за край на войната!

Ако прекратим военната подкрепа, няма да настъпи мир, а Русия ще победи, категоричен е Борел

Като за начало? България праща около 60 войници за обучение на украински военнослужещи

Войната ще се реши в пролетните и летните месеци. Направихме за Украйна много. Трябва да увеличим дипломатическите усилия. Ще призова ООН да поеме посредническа роля, досега всички се провалиха в опитите за разговор с Путин, каза още Борел

Дни след като на Европейския съвет в Брюксел българският президент Румен Радев заяви, че настоява за прекратяване на военните действия, топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел определи подобни искания като "наивни".

"Наивно е да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро", заяви днес пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

"Казвам "наивно", за да не използвам по-силна дума", уточни Борел, цитиран от кореспондент на БТА.

"Ако прекратим военната подкрепа за Украйна, няма да настъпи мир, а Русия ще победи. Това ще бъде изключителна заплаха за нашата сигурност. За да постигнем мир, трябва да подкрепяме военно Украйна още повече", смята Жозеп Борел.

Припомняме, че Радев заяви в Брюксел: "Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някъде някой да е дефинирал какво значи победа".

Освен това президентът Радев обяви, че е против пращане на повече оръжия за Украйна. (Б.Р. служебният кабинет изпълни решението на 48-ото Народно събрание и ако трябва да се изпраща нова порция оръжия за Украйна, трябва да има нова решение на НС).

Радев заяви също, че ще наложи вето на европейско решение за санкции срещу руската ядрена енергетика. В крайна сметка такава точка в десетия пакет наказателни мерки на ЕС срещу Москва няма да има.

Същите твърдения в ЕС налага и Унгария.

У нас думите на Радев бяха приети остро, като "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Ние идваме!" изказаха критични позиции и заплашиха Радев с импиъчмънт.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поясни, че президентът си бил такъв още отдавна, когато е казал, че "Крим е руски". 

Пред президентството имаше и протест в подкрепа на украинската страна и срещу позицията на Румен Радев. 

"Войната ще се реши в пролетните и летните месеци. Направихме за Украйна много. Досега от ЕС и държавите от съюза за Украйна бе осигурена военна помощ за 200 милиарда евро, но това не е достатъчно. Трябва да увеличим дипломатическите усилия. Ще призова ООН да поеме посредническа роля, досега всички се провалиха в опитите за разговор с Путин. Путин изгуби енергийната битка и ще изгуби също моралната и дипломатическата битка", каза още Борел.

"Трябва да направим всичко възможно европейското обещание към Украйна да се сбъдне. Искаме Украйна да спечели войната, мястото ѝ е в европейското семейство", обяви той.

Източник/ци: Борел контра на Радев: Наивно е да се иска оттегляне на Украйна за край на войната!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!