Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Силно земетресение разлюля София, хората в паника (карта)

Сравнително силно земетресение разлюля София в 15:18 часа днес и уплаши столичани, вероятно и заради опустошителните трусове в Турция отпреди седмица. Все още няма информация за силата и магнитуда му на родна територия.

Оказа се, че трус с магнитуд 5,7по скалата на Рихтер е регистриран в Румъния. Епицентърът е на 5 км от Тисмана и на 56 км от Дробета-Турну Северин. Това сочи справка в сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е бил регистриран преди малко, около 15,18 часа. Вчера в Румъния също земята се разлюля.

Във Фейсбук хиляди българи коментират, че са усетили земетресението във Видин, Враца, София, Пловдив и Плевен. Трусът доведе до паника столичани, които през глава напускаха жилищните и офис сградите в центъра.

"Много се уплаших. Работя като секретарка в един офис на ул. "Раковски", помещенията ни са високо, на 11-ия етаж. Изведнъж всичко се разлюля силно, чашата ми с кафе падна на земята и се строши на парчета. Настъпи паника, всички колеги се втурнахме да излизаме", разказва пред Lupa.bg 34-годишната столичанка Маргарита Томова, която почти припадна от ужас.  

Въпреки че земетресението бе солидно усетено в централните части на София, засега няма данни за разрушения и пострадали хора. След основния трус бяха регистрирани и няколко вторични труса с доста по-ниска интензивност. От Европейския сеизмологичен център отчитат два вторични труса - в 15,26 ч. и в 15,29 ч., които са били с магнитуд съответно 3,4 и 3,5 бала по скалата на Рихтер.

Междувременно от Националния институт по геофизика на Румъния съобщават, че земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер е било регистрирано в 15,16 ч. в Олтения, окръг Вълча в Западна Румъния. То е било с дълбочина 28 к и е усетено най-осезаемо в град Тимишоара. И там няма данни за значителни разрушения и жертви.

Източник/ци: Извънредно в Lupa.bg: Силно земетресение разлюля София, хората в паника (карта) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!