Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Овчаров за "Магнитски": Целта е да не купим руско ядрено гориво. Срам ме е от реакциите на нашите институции

"Целта е една и тя е проста - Русия трябва да бъде изтикана от енергийните доставки не само за България, а за целия ЕС". Това заяви пред bTV Румен Овчаров, за когото в петък стана ясно, че е сред санкционираните от САЩ и Великобритания. Заедно с него в черния списък попадат още бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, бившият депутат от БСП Иван Генов и бившият финансов министър Владислав Горанов. 

May be an image of 1 person and text that says 'BG иma napи yraжAa BURBERRY cи 9:13 TASM HeAeлR BиHeHиTe ΠΩ Monogram Motif Cashmere Cardigan BGN1,950.00 MAKER'
Facebook

През 2016 г. САЩ ми отказаха виза. Исках да отида на круиз и кандидатствах за виза, който тръгва от Флорида. Обадиха ми се след ден, и то на стационарен телефон - една жена с развален български. Тя ми каза, че е консулът на САЩ и се извинява, но няма да ми дадат виза. Защо, ходил съм десетки пъти в САЩ, последния - на държавно посещение, попитах аз.

"Ами защото тук с вас има едни проблем около АЕЦ "Белене", отговорила му дипломатката.

И след седмица получих призовка от прокуратурата, а след още една ме привлякоха по разследването на Белене в спецсъда. Някога при комунизма така се е докладвало на Москва.

Това разказа Румен Овчаров вчера, гадаейки как се стигнало до включването му в санкциите по "Магнитски".

Вие сте един от източниците на приказките по мой адрес за офшорни сметки - така Овчаров се обърна към водещата от Би Ти Ви Мария Цънцарова в неделя сутринта, коментирайки откъде може да идват твърденията за корупционни договори и 5 млн. в офшорни сметки.

Във вашето студио лицето Кирил Николаев Добрев говореше за фирми в офшорни зони, заподозря Овчаров какъв тип сигнали са стигнали до Вашингтон.

Но това са изявления на държавния секретар на САЩ, опонира Цънцарова. Казвам какво може да стои в дъното, защото няма такива истории, отвърна Овчаров.

Но докато случаите с Горанов и Малинов са епизоди с продължения, то случаят с мен, Иван Генов са и Сашо Николов е насочен към бъдещето - нас ни предупреждават. Не ни плашат с неща от миналото, а за предстоящи, казва Овчаров. 

Лицето Кирил Добрев неслучайно ги е приказвал тогава, и сега той не е случаен човек, а чрез своя бизнеспартньор Еленко Божков, който е зам.-министър, на практика управлява атомната енергетика на България, продължи той. Напомни, че служебният енергиен министър обявил как ще се прави търг за ядреното гориво, но вместо това се подписало директно с "Устингхаус".

Има ли нота от американското и английското посолство до министър-председателя на България от началото на ноември, в която абсолютно ултимативно се настоява България веднага да подпише договорите с "Уестингхаус". Разследвайте това, призова Овчаров.

И тогава ще разберете защо Блинкин си позволя да говори по този начин, заяви политикът и бивш министър на икономиката и енергетиката. Несериозни неща - говорили си двама в сауната, говорил Кирил Добрев тук, завърши той.

Потресен съм, че стожер на демокрацията като САЩ си формира така позициите, а от реакцията на нашите институции ме е срам, заяви още Овчаров. Борислав Сарафов излъга вчера за делата ми - всички присъди, за които той говори, са отменени, а спецсъдът му и спецпрокуратурата бяха бухалка. Делото почна със сигнал, внесен от Делян Добрев и Валентин Николов от ГЕРБ, припомни Овчаров.

Категоричен е, че крайната цел сега е изтикването на Русия от енергийния пазар. Първо спряха договора за газ, докато Германия и Гърция си получават руския газ, сега трябва да се приключи и с руското ядрено гориво. Аз съм говорител по тази тема, затова удрят мен. Не съм представител на руските интереси, а защитник на българските, отсече Овчаров. А иначе през 1996 г. руският посланик беше ходил при Жан Виденов да обяснява, че съм американски агент, защото тогава "Уестингхаус" влезе в АЕЦ "Козлодуй" и затова не може да съм министър, добави той.

Но американското ядрено гориво е с 30% по-скъпо от руското и няма гаранции за неговата безопасност в "Козлодуй", увери той.

Румен Овчаров е категоричен, че няма офшорни сметки. Нямам фирми, нямам 5 млн.. Ако имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези глупости. Нищо не работя, пенсионер съм, разказа още той. Иначе през 2016 г., когато му отказват американската виза имал пари за круиз, защото още работел. Тогава бе в борда на "Лукойл".

Източник/ци: Овчаров за "Магнитски": Целта е да не купим руско ядрено гориво. Срам ме е от реакциите на нашите институции | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!