Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо толкова сгради в Турция паднаха, все едно са от картон

Автор: Клеър-Ана Рот, Дойче веле

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и вторичните трусове, предизвикани от него, разтърсват Сирия и Турция от началото на тази седмица. Жертвите вече са повече от 20 000, огромно количество сгради са сринати до основи. Други дори по-силни земетресения са взимали много по-малко жертви преди. Защо това земетресение беше толкова смъртоносно?

Нестабилността на старите сгради

Видеоклипове от най-близките до епицентъра градове показват как многоетажни сгради се сриват, сякаш са направени от картон. Според Мехди Кашани, професор по сеизмично инженерство в британския университет в Саутхемптън, такива сгради в повечето случаи са стари и имат “хлабава структура”.

Това означава, че сградата има прекалено много прозорци, широки врати и други “отвори” на местата, на които би било по-добре да се изградят плътни стени, които играят стабилизираща роля при силен трус. Ако приземният етаж на една сграда е построен по този модел, това може да срути цялата конструкция.

Много от сградите в регионите, поразени от земетресението, са строени преди да влязат в сила новите правилници за строителство, което да издържа на сеизмична активност. Сегашните стандарти са от края на 1990-те и началото на 2000-те години – тогава бяха извлечени важни поуки от тежкото земетресение в японсия град Кобе (1995), обяснява Кашани пред ДВ.

Тези правилници показват как точно трябва да се строят сгради в региони със силна сеизмична активност - на разломите между тектонските плочи, където се намира и граничния регион между Турция и Сирия.

Според Кашани и по-старите сгради могат да бъдат преустроени, за да отговарят на изискванията, както правят в Япония и Чили, където земетресенията са обичайно явление. За целта обаче са нужни политическа воля и много пари.

Корупция и порочни практики

Инженерът Джемал Гьокче разказва пред германската медийна мрежа АРД за друг често срещан проблем. Според него един от основните недостатъци на строителството в Турция е, че често се строи без разрешителни, а на някои сгради, които съответстват на изискванията, се правят надстройки.

Тези незаконни допълнителни етажи обременяват строителната конструкция, която не е изчислена за подобна тежест, така че сградата би могла да се срути и без земетресение. Инженерът дава пример със сграда, която първоначално е имала само пет етажа, а по-късно върху нея незаконно са добавени още три. В крайна сметка в отломките ѝ загиват 21 души.

При подобни незаконни строежи строителите разчитат, от една страна, че никой няма да проверява, а от друга, че държавата обикновено издава амнистия за незаконното строителство – най-често преди избори, обяснява Гьокче пред АРД.

По думите му тези проблеми не са нови и най-вече не са се появили за първи път при управлението на президента Реджеп Ердоган. ”Това е съществувало и в миналото, но сега се е превърнало в нещо обичайно. Живеем във време, в което нередностите са се превърнали в правило”, казва експертът пред германската медия.

След последното голямо земетресение в Турция през 1999 г. тогавашното правителство въведе данък “земетресение”. „От този данък се събраха огромни суми, но вместо с тях да се укрепват сградите, които бяха застрашени, или да се строят нови и стабилни къщи, парите отидоха за изграждане на пътища, коментира Гьокче.

Как сградите да станат по-стабилни?

Един от начините да се защити сградата от земетресения е да се изгради на колони. По този начин вибрациите от земята се предават по-слабо към строителната конструкция във височина - обяснява строителната инженерка Ламия Месари-Бекер пред ДВ.

Небостъргачите пък се строят по по-особен начин, важна роля там играят и свързващите елементи. "Възможно е да се свържат греди и колони по такъв начин, че в случай на вибрации от земетресение да има само повреди или деформации, но не и разрушаване на сградата.”

Огромните щети не са резултат само от строителството. Самото земетрсение е било твърде мощно, а епицентърът на мълка дълбочина. Експертът обяснява това чрез сравнение с вълни в морето - големите вълни могат да свалят и най-опитния сърфист от дъската му, но ако вълната вече е изминала голямо разстояние в океана, силата ѝ отслабва и тя вече не е заплаха дори и за неопитните в сърфа.

От решаващо значение е дали епицентърът е дълбоко под земната повърхност или не. При земетресението в Иран през 2003 година с магнитуд 6,3 по Рихтер жертвите бяха повече от 25 000, защото епицентърът беше много близо до земната повърхност. При трусове със същия магнитуд, но с по-дълбок епицентър жертвите са били значително по-малко.

Конструкцията е по-важна от материалите

Експертът Кашани казва, че материалите, използвани в строителството на една сграда, не са по-важни от самата конструкция. Ако е с правилния състав, бетонът може да е издръжлив на земетресения. Но ако е конструирана неправилно, бетонната сграда също може да се срине.

Източник/ци: Защо толкова сгради в Турция паднаха, все едно са от картон - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!