Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев размаха пръст на Скопие: Докато РСМ не впише българите в Конституцията си, няма ЕС!

В момента Република Северна Македония е в състояние на вето - докато не впишат македонските българи в Конституцията си, няма да има преговори за влизане в Европейския съюз.

Това заяви президентът Румен Радев от Брюксел преди да вземе участие в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Той ще иска ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи. Радев ще повдигне въпроса пред европейските лидери и за проблемите с Република Северна Македония. Българската позиция е адекватната европейска позиция за РСМ, посочи държавният глава.

Той ще акцентира за ескалиращата антибългарска омраза, която води до редица престъпления. Налице е разминаване на амбициите на РСМ и поетите ангажименти за успокояване на ситуацията. Отричането на съществуването на правата на македонските българи само удължава проблемите, води до ново и ново насилие, до атмосфера на безнаказаност, изтъкна Радев.

По-късно, на среща с френския президент Еманюел Макрон, Румен Радев заяви, че институциите в РСМ трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция. Двамата държавни глави обсъдиха теми от дневния ред на двустранното сътрудничество и в рамките на ЕС, предаде БНТ.

Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, подчерта президентът Радев.

Държавният глава напомни, че както България, така и РСМ са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

"Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, посочи Румен Радев.

Двамата президенти отбелязаха доброто партньорство между България и Франция в енергетиката, както и перспективите за неговото последващо развитие.

По време на срещата българският държавен глава изрази интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16.

Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също беше акцент на срещата.

Източник/ци: Радев размаха пръст на Скопие: Докато РСМ не впише българите в Конституцията си, няма ЕС!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!