Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Washington Post: САЩ дават на Украйна координатите за ракетни удари по руски цели


Високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS) изстрелва ракети близо до фронтовата линия в Херсон, 5 ноември 2022 г. (EPA)

Украинските военни  използват координати, предоставени или потвърдени от Пентагона и техните съюзници за по-голямата част от ударите, използвайки ракетни системи, предоставени от САЩ, съобщи Washington Post. Тази практика разкрива по-дълбоката и оперативно активна роля на Пентагона във войната, коментира американската медия.

Разкритието, потвърдено от трима високопоставени украински служители и високопоставен американски служител, идва след като месеци наред силите на Киев удряха руски цели, включително щабове, складове за боеприпаси и казарми, с осигурената от САЩ артилерийска ракетна система за висока мобилност или HIMARS, и други подобни оръжия с прецизно насочване като ракетната система M270 за многократно изстрелване.

Високопоставен украински служител заяви, че украинските сили почти никога не изстрелват модерните оръжия без конкретни координати, предоставени от американски военни от база в Европа. Washington Post уточнява, че няма да разкрие името на американската база в Европа по молба на американските си източници.

Украински представители са коментирали пред изданието, че „този процес трябва да даде увереност на Вашингтон за предоставяне на оръжия с по-голям обсег на действие на Киев“.

Високопоставен американски служител, пожелал анонимност, е признал пред Washington Post ключовата американска роля във войната и е заявил, че „помощта за насочване служи за осигуряване на точност и запазване на ограничените запаси от боеприпаси за максимална ефективност“.

Въпросът е чувствителен за правителството на САЩ, което се представя като невойнствен приятел на правителството в Киев, пише Washington Post. Кремъл многократно е обвинявал САЩ и техните съюзници от НАТО, че водят прокси война в Украйна

Високопоставени служители на Пентагона отказаха в продължение на дни да отговарят на въпроси дали и как предоставят координати за ударите, позовавайки се на опасения за оперативната сигурност. Вместо това те предоставиха изявление, подчертаващо ограниченията на американското участие, пише Washington Post.

„Отдавна признаваме, че споделяме разузнавателна информация с Украйна, за да им помогнем да защитят страната си от руската агресия и оптимизирахме с течение на времето как споделяме информация, за да можем да подкрепим техните искания и процесите на насочване с подобрена скорост и мащаб“, заяви бригаден генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона. „Украинците са отговорни за намирането на цели, приоритизирането им и след това в крайна сметка да решат кои от тях да атакуват. САЩ не одобряват целите, нито участваме в подбора или ангажирането на цели“, твърди генералът.

Висшият украински служител обаче описа процеса по следния начин: украинските военни идентифицират целите, които искат да ударят, и на кое място, и тази информация след това се изпраща на висши командири, които след това предават искането на американските партньори за по-точни координати. Американците не винаги предоставят исканите координати, каза служителят, и в този случай украинските войски не стрелят.

Украйна може да нанесе удари без американска помощ, но тъй като Киев не иска да губи ценни боеприпаси и да пропусне, обикновено избира да не нанася удари без потвърждение от страна на САЩ, каза служителят и добави, че „няма оплаквания от процеса“.

От месеци украинското правителство лобира пред Вашингтон за прецизни оръжия с по-голям обсег.

Украински военни заявиха, че руските сили са изтеглили обратно запасите си от боеприпаси извън обхвата на HIMARS, което доведе до рязък спад в ежедневните бомбардировки на украински градове и войници, но също така намали способността на Киев да се насочи към арсенала на Москва.

Съединените щати одобриха закупуването и доставката на друг боеприпас, управляван от GPS, наземната бомба с малък диаметър или GLSDB, която може да измине повече от 150 км и да бъде изстреляна от HIMARS и подобни пускови установки. Първоначално изстрелът е проектиран да бъде изстрелян от самолети, но е премоделиран за наземно изстрелване.

„Според нашите карти и софтуер една точка ще има едни координати“, обясни началникът на украинските ракетни сили ген. Андрей Малиновски. – „Но когато дадем тази цел на партньорите за анализ, координатите са различни. Защо? Защото американците и страните от НАТО имат достъп до военни сателити“.

„Всички ние сме по принцип винаги онлайн“, добави той. – „Те незабавно ни дават координатите и веднага изстрелваме ракетите“.

Трети украински служител потвърди, че цялото насочване на ракетите минава през американска инсталация на територията на НАТО и определи процеса като „много бърз“.

Източник/ци: WP: САЩ дават на Украйна координатите за ракетни удари по руски цели

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!