Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сеизмолози предупреждават за следващо мощно земетресение


Бебе e спасенo от развалините на срутена сграда 29 часа след мощните земетресения в Хатай, Турция. Снимка: TRT Haber

Сеизмолози предупреждават за следващо мощно земетресение. Друг земен трус с магнитуд 7 скоро може да се случи в западната част на Турция, заяви сеизмологът Доган Перинчек, отбелязвайки, че това може да стане във всеки един момент, според наблюденията му в Мраморно море.

Eкспертът заяви, че огромни земетресения се случват в региона около пристанищния град Чанаккале на всеки 250 години. Последният трус според Перинчек е бил преди 287 години, което означава, че „времето е дошло“.

„През последните десет дни регистрирам повишена сеизмична активност в Чанаккале от посока към Мраморно море. Занимавам се с ежедневен мониторинг и анализ на сеизмичната активност в страната с помощта на специални карти повече от десет години. Вече три години предсказвам земетресение в Чанаккале“, каза ученият.

Известният турски сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр също предупреди, че се увеличават рисковете за възможно силно земетресение по Северноанадолския разлом в района Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул, предаде БТА.

„От 23 години насам постоянно повтаряме: подгответе Истанбул за силно земетресение, което очакваме по Северноанадолския разлом. Невъзможно е да се посочи точна дата, на която разломът може да се активизира. Но още след земетресението в Мармара през 1999 г. предупредихме, че 64 процента е вероятността от силно земетресение в период от 30 години. Оттогава минаха 23 години. Смятайте в какво положение сме. Може да е 2029 година“, каза той в предаване на телевизионния канал ТГРТ.

Предупреждението идва след поредица от опустошителни земетресения, разтърсили югоизточната част на Турция и Северна Сирия в понеделник. Земетресение с магнитуд 7,8,  и 7,6, които бяха придружени от няколко десетки вторични трусове, събориха хиляди сгради в региона, отнемайки живота на хиляди.

Според турски представители броят на загиналите в страната към момента е над 14 000 души, а 64 000 са ранени. Много други все още липсват. Междувременно сирийското министерство на здравеопазването е регистрирало 1 262 смъртни случая към сряда.

Световната здравна организация също така е изчислила, че бедствието може да повлияе на живота на 23 милиона души в региона, особено в Сирия, която вече страда от десетилетен въоръжен конфликт и здравна система, която се разпада в рамките на сраженията, както и от санкциите на САЩ и ЕС.

Източник/ци: Сеизмолози предупреждават за следващо мощно земетресение - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!