Следвайте "Буднаера" в Телеграм

АЛТЕРНАТИВНОТО в алтернативните доставки на газ при кабинета „Петков“ БИЛО САМО ЦЕНАТА! Руският газ през посредници вече не е руски – евроатлантическа мъдрост


Руският газ през посредници вече не е руски – евроатлантическа мъдрост

Сарафов: Алтернативните доставки на газ при кабинета

Гениално?: ЕК: Ако руският петрол се преработи от трети страни, той вече не е руски

Т.нар. алтернативни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета „Петков“ Александър Николов, отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо. Това заяви в интервю за БГНЕС Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Национална следствена служба.

Повод за коментара му бяха повдигнатите днес обвинения срещу трима бивши енергийни шефове от правителството „Петков“ – бившият енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

В хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащан значително по-скъпо, около 30% повече. Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв., каза Сарафов.

По думите му „дори няма решение на Министерски съвет, за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на „Газпром“ по новите условия.

„Останах изненадан, че отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище. А колегите британски юристи са ги посъветвали докато търсят в спешен порядък алтернативни източници, да направят поне едно плащане съгласно новите условия на „Газпром“, не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и разбира се, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени“, коментира директорът на Националната следствена служба.

Източник/ци: Алтернативните доставки на газ при кабинета „Петков“ са били от „Газпром“, но на по-високи цени

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!