Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борел: Руснаците са майстори на дезинформацията, подкопават доверието в нашите медии и институции

ЕС разполага с ясни доказателства за 15 000 случая на дезинформация след 2015 г., за които вината е на Русия, съобщи днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той припомни, че това не е нищо ново - този подход бе измислен от Гьобелс през Втората световна война, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Ако информацията е манипулирана, демокрацията не може да работи. Информацията е маслото в двигателя на демокрацията, трябва да бъде качествена. Русия се меси, за да повлияе на дебата в демократичните общества, от години инвестира в дезинформационна индустрия и много повече, отколкото ние инвестираме в противодействието на дезинформацията, посочи той.

Майстори са, хиляди хора работят постоянно в тази посока. Дезинформацията и пропагандата днес са оръжия на Кремъл, нанасят поражения, унищожават възможността на хората да разберат какво се случва. Русия е изградила мрежи за лъжи, подвеждане и дестабилизация, за да подкопае доверието в институциите и това е голяма заплаха за либералните демокрации, които разчитат на информацията, за да направят политически избор, допълни Борел.

Владислав Наков:
Жозеп Борел казал, че „забраната на руските медии е защита на свободата на словото и демокрацията“!
В закона на Хитлер "За защита на народа и държавата" от февруари 1933г. пише горе-долу същото:
"Членове 114, 115, 117, 118, 123, 124 и 153 от Конституцията на Германския райх се суспендират до второ нареждане. Следователно има ограничения върху личната свобода, правото на свобода на изразяване, включително свободата на печата, правото на сдружаване и събиране, посегателства върху тайната на писма, пощи, телеграфи и телефони, заповеди за домашни обиски и конфискации, както и ограничения върху собствеността, включително извън законовите граници, определени по друг начин за тази цел".

По думите му, Русия полага усилия да наводни информационното пространство с постоянно изменящ се разказ за причините за войната в Украйна, така че накрая хората да изгубят доверие в съобщенията, които получават и повече да не вярват на нищо. Искат да подкопаят доверието в нашите медии и институции. Русия използва информационната манипулация като решаващо военно средство, не изстрелва само ракети, а се стреми да достигне до съзнанието на хората и да повлияе на разбирането им за войната, обобщи той.

Това не е нищо ново, този подход бе измислен от Гьобелс през Втората световна война. Новото са интензитетът, волята и средствата. Гьобелс нямаше интернет и достъп до социални мрежи. Но и днес изричането хиляда пъти на една лъжа води до нейното разпространение със скоростта на светлината, като достига всеки, навсякъде. Призовавам Туитър и собственика на платформата да спазват поетите ангажименти. Имаме нужда от споделяне на данни за работата срещу дезинформацията, заяви Борел.

Според него дезинформационните кампании са набрали скорост при пандемията от ковид, а днес е ясно, че войната не се води само на бойното поле, а и в информационното пространство. В Русия посегателството над свободата на словото и на медиите достигна невиждани размери, както при всеки авторитарен режим. Всеки, който се опитва да каже истината, бива обявяван за "чуждестранен агент", посочи върховният представител. 

Той съобщи, че ЕС ще обособи център за обработка на данните за заплахите, породени от дезинформацията. Предвижда се във всички представителства на ЕС по света да работи специалист по дезинформацията. Много хора по света не знаят английски език, необходимо е да се обръщаме към тях на техния език, отбеляза Борел.

Източник: БТА

Източник/ци: Борел: Руснаците са майстори на дезинформацията, подкопават доверието в нашите медии и институции | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!