Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Любомир Кючюков: Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно

Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно.

Това каза директорът на Института за икономика и международни отношения, бивш дипломат от Кариерата Любомир Кючуков по БНТ.

Свидетели сме на огромно нарастване на антибългарските настроения в Северна Македония, като процентът на гражданите, които смятат България за враг.

Има натрупване и на актове на физическа агресия срещу български граждани и граждани с българско етническо самосъзнание в страната, както и срещу техни културни центрове.

За да се стигне до ситуация, когато полицията на двете държави трябва да бъде мобилизирана, за да предотвратява сблъсъци.

"Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно. И днес от целенасочено насаждана държавна доктрина той се превърна в национално верую, споделяно от голяма част от гражданите на РСМ.

Като основната заслуга за това е на българските политици през последните години", смята Кючуков.

"Това, че в Скопие не са прави по отношение на историята, не означава, че ние в София действаме умно в политиката. Защото ние продължаваме да мислим за Македония като за територия, а не като за хора. А македонизмът е идеология, бореща се за съзнанието на хората и издигаща бариери между тях. И точно това се случва", посочи той.

Отношенията между двете страни винаги са били функция от вътрешнополитически процеси и амбиции в София и Скопие. Неслучайно в предизборни ситуации проблемите се усложняват - защото има политически партии, които профитират от конфронтацията.

Противопоставянето работи в полза на радикалните идеи.

По думите му всяко изостряне на отношенията по оста София-Скопие налива масло в огъня на македонския национализъм, което може да окаже сериозно влияние и върху управлението в РС Македония. България няма интерес двустранните отношения да се използват като предлог за изострянето на политическото противопоставяне в Северна Македония и вътрешна дестабилизация на страната.

Дипломатът припомни, че най-пострадали от напрежението между двете страни са българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в РСМ, защото именно те са тези, които го усещат в своето ежедневие.

И наименуването на културни институции на македонски граждани в Северна Македония с имена на български исторически личности, свързани с участието на България през Втората световна война на страната на хитлеристка Германия, не спомага за развитието на позитивни двустранни отношения – точно обратното, това е повод за допълнително напрежение и атаки срещу българите в РСМ.

"Дипломацията е инструмент на политиката. А българската позиция стана заложник на решението на едно управление, чиято външна политика бе хаотична, непрофесионална. В резултат на неумелите си действия България проигра цялото си преимущество като страна-членка на ЕС, изпадайки в пълна изолация по този въпрос в рамките на съюза", изрази мнение Кючуков. 

И подчерта: "Българската дипломация успя да извади българската политика от това неуютно състояние, но тя не може да надскочи заложените ѝ политически рамки", завърши дипломатът.

Източник/ци: Любомир Кючюков: Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!