Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шокиращи въздушни кадри: Земетресението в Турция - най-смъртоносното за последните 100 години


Rochex Rababel Robinson Bonilla (@RochexRB27) / Twitter

Президентът на Турция Реджеп Ердоган нарече земетресението най- крупното в историята на страната от земетресението в Ерзинджан през 1939 г., когато загинаха близо 33 000 души.

Ердоган обвини САЩ, че искат да го свалят от власт

"Ще си платите скъпо", закани се Ердоган на западни дипломатически представителства

След заканата на Ердоган... земетресения на 10км дълбочина!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Над 3400 души загинаха, хиляди са ранени, стотици сгради разрушени след мощно земетресение с магнитуд 7.8, което разтърси в понеделник рано сутринта обширни райони в Турция и Сирия. Броят на жертвите расте с всеки изминал час, докато спасителни екипи продължават да издирват хора, затрупани под развалините. 

Среднощното земетресение, разтърсило Южна Турция и причинило жертви и щети и в съседна Сирия, вероятно ще бъде едно от най-смъртоносните за това десетилетие, отбелязва Ройтерс, като цитира коментари на британски сеизмолози и експерти в областта на оценка и превенция на рисковете.  

Земетресението, което беше регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо, е най-силното и най-разрушителното земетресение от 100 години в Турция.  

Това заявява член-кореспондент проф. Николай Милошев - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН), пред БТА. 

По-рано днес сеизмолозите от НИГГГ-БАН съобщиха, че разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча.

На мястото на днешното земетресение в Турция през целия ден има последващи трусове, като това са земетресения със силен магнитуд, обясни проф. Милошев. 

Той съобщи, че днес там в 10:36 часа е имало земетресение с магнитуд 5,8, в 10:51 часа е имало трус с магнитуд 5,7, в 11:01 часа - земетресение с магнитуд 5,0, в 11:05 часа е имало земен трус с магнитуд 4,8, в 11:11 часа е имало земетресение с магнитуд 5,0.  

"Това е кошмарно, защото през пет минути е имало земетресения с такъв магнитуд и разрушенията ще се огромни, а към момента не може да се даде реална информация за жертвите, защото много от тях са под развалините", заяви директорът на НИГГГ-БАН. 

Българските сеизмолози обясниха, че днешното земетресение в Турция е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г., в източната част на този разлом, довело до 40 загинали и над 1600 ранени. 

Епицентърът на първия трус е бил на около 26 километра от турския град Нурдагъ, на дълбочина от около 18 километра. Трусът е бил на Източно-анадолския разлом. Там не е имало трус с магнитуд 7 от над 2 века, допълва Франс прес. През 1822 г. трус с магнитуд 7 на този разлом е убил около 20 000 души. 

Хората от двете страни на границата - Южна Турция и Северна Сирия - бяха събудени в 4.17 ч. местно време (1.17 ч. по Гринуич) от силен трус, който ги изкара навън в мразовитата дъждовно-снежна нощ. Последваха над 40 вторични трусове, единият от които почти толкова силен, колкото първия.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган нарече земетресението най- крупното в историята на страната от земетресението в Ерзинджан през 1939 г., когато загинаха близо 33 000 души. 

Към 20 ч. българско време стана ясно, че броят на загиналите при земетресението в Турция е нараснал до 1651 души, а над 11 000 души са ранени. Това съобщи в Twitter министърът на здравеопазването на страната Фахреттин Коджа.  

Сирия от своя страна съобщи, че броят на загиналите при земетресението е достигнал 960 души, по данни на министерството на здравеопазването на арабската република. Според него още 2400 души са били ранени. Държавните медии там съобщават за щети в Алепо, Хама и Латакия. 

Само три земетресения са регистрирани над 6 по скалата на Рихтер от 1970 г. насам в района, според Геоложката служба на САЩ.

Но през 1822 г. земетресение с магнитуд 7 е ударило региона, убивайки около 20 000 души. 

В сравнение със земетресението от 6.2, което удари Централна Италия през 2016 г. и уби около 300 души, трусът в Турция и Сирия е освободил 250 пъти повече енергия, според Джоана Форе Уокър, ръководител на Института за намаляване на риска и бедствията към Лондонския университетски колеж. 

Земетресения с подобен магнитуд в населени места са убили хиляди хора. Земетресението с магнитуд 7.8 в Непал през 2015 г. взе близо 9000 жертви. 

Очаква се броят на загиналите да се увеличи още. 

Студеното зимно време означава, че хората, затиснати под развалините, имат по-малък шанс за оцеляване. 

Трусовете са усетени в няколко района на Турция: Адана, Анкара, Анталия, Газиантеп, Кайсери, Мерсин, Трабзон, Шанлиурфа, както и в Сирия, Ливан, Ирак, Египет, Гърция, Кипър, Армения и Израел. Италия обяви опасност от цунами след земетресението в Турция, но малко по-късно отмени предупреждението. 

По данни на турските власти в различни градове на страната са разрушени или увредени около 3471 сгради. 

Земетресението е изравнило десетки сгради в големите градове на Южна Турция, както и в Сирия, като трусовете са усетени чак до Анкара и остров Кипър, дори в Гърция и Армения. В Южна Италия за кратко бе обявена тревога за цунами след земетресението в Турция, предаде Ройтерс. Гражданска защита впоследствие отмени тревогата за цунами. В южната област Калабрия влаковете временно бяха спрени. 

Унищожителните трусове са усетени и на други доста по-далечни места по света. Земетресението в Турция е било ясно отчетено от сеизмографите в Дания и Гренландия, заяви сеизмоложката Тине Ларсен от Геоложкия институт на Дания, съобщи "Франс прес". По думите й сеизмичните вълни са достигнали до сеизмографа на датския остров Бьорнхолм, в Балтийско море, приблизително 5 минути след началото на труса в Турция. Осем минути след земетресението пък трусът е достигнал източния бряг на Гренландия, като се е разпространил из цяла Гренландия.

Анадолската агенция съобщи, че в резултат на земетресенията в много райони са избухнали пожари в предприятия и офис сгради. В провинция Хатай е имало взрив на газопровод и е разрушена единствената писта на местното летище. Летищата Кахраманмараш и Газиантеп спряха да обслужват граждански полети. В резултат на земетресението е разрушена историческата крепост Газиантеп, построена по времето на Римската империя. 

Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния вече са изпратени в помощ на пострадалите от земетресението в Турция, съобщи Европейската комисия. По-рано днес ЕК уточни, че е задействан европейският механизъм за гражданска защита, като помощ оказват също Италия и Унгария.

Общо десет европейски екипа за издирване са се отправили към най-пострадалите райони. В подкрепа на турските власти работи и европейската спътникова система "Коперник".

ЕС изразява готовност да помогне и на Сирия, също засегната от труса.
Редица световни лидери изразиха съпричастност и желание за оказване на помощ след мощното земетресения в Южна Турция, което взе стотици жертви в Турция и Сирия.

Източник/ци: Земетресението в Турция - най-смъртоносното за последните 100 години

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!