Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орбан започна мащабна чистка в армията на Унгария, уволни 200 офицери от ръководния състав


Виктор Орбан, снимка: АП

Военният министър на Унгария уволни целия висш ръоводен състав на армията. Опозицията в Будапеща обясни масовата чистка като политически ход, който цели да откъсне Унгария от нейните западни съюзници в полза на Русия.  Правителството на Орбан отхвърли обвиненията и заяви, че няма нищо политическо в решението.

Миналата седмица премиерът Виктор Орбан подписа указ за облекчаване на правилата за уволнение на опитни войници. Тези, които са прослужили най-малко 25 години и са навършили 45 години, могат да бъдат уволнени само с двумесечно предизвестие, според новото правило.

Между 100 и 200 високопоставени военни лидери, включително генерали, може да са били отстранени, число, което може да продължи да расте, съобщи новинарският уебсайт Telex.

Според Financial Times НАТО, цитирайки представители на опозицията в страната, Орбан иска да „напълни армията с лоялисти, които споделят неговите проруски възгледи“.

Сред уволнените е полковник Ищван Юхас, който е работил в центъра за развитие на военните действия на НАТО в САЩ.

Министърът на отбраната на Унгария каза, че е в ход „основен ремонт“ на висшето военно ръководство, което той нарече необходимо, за да отвори пътя за ново поколение лидери.

Моментът на промените – с бушуващата война в съседна Украйна – предизвика критики от редиците на опозицията, които ги възприемат като опит за преформатиране на висшето ръководство на армията в по-лоялно към премиера Виктор Орбан, който прекара повече от десетилетие в консолидиране на властта, коментира Bloomberg.

Министърът на отбраната Кристоф Салай-Бобровницки каза, че целта е да се направи място за по-млади войници с международен опит и езикови умения, за да се изкачат в редиците. Те ще бъдат в по-добра позиция да наблюдават разширяването на въоръжените сили, докато Унгария ускорява плановете си за модернизация на военните на фона на регионалния конфликт, каза той.

„Най-важната задача е да подмладим персонала“, каза Шалай-Бобровницки пред Inforadio. Той отказа да каже колко висши ръководители са били уволнени, добавяйки, че всички, засегнати от съкращенията, вече са били уведомени и ще има заместници следващия месец.

Министерството на отбраната отказа да отговори на изпратени по имейл въпроси от Bloomberg News относно броя на съкратените и целта на промените.

„Уволнените формират „гръбнака“ на унгарската армия, които имат военен опит в НАТО“, каза Агнес Вадаи, бивш държавен секретар на Министерството на отбраната и член на опозиционната партия DK, пред телевизия ATV.

Министърът на отбраната отговори, че ходовете няма да засегнат военния капацитет на нацията, нейната позиция в НАТО или вярността към алианса.

„Унгария е отдаден и уважаван член на НАТО“, каза той пред Inforadio. – „Унгария се представя добре в редица области в НАТО и това се признава на всички форуми.“

Източник/ци: Орбан започна мащабна чистка в армията на Унгария, уволни 200 офицери от ръководния състав

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!