Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК обясни защо ЕС не изпраща помощ на Сирия след земетресението - няма


Спасители и оцелели жители претърсват развалините на срутени сгради в град Харем близо до турската граница, провинция Идлиб, Сирия (AP) obektivno.bg

58 български пожарникари с 20 автомобила тръгнаха за Турция, за да окажат помощ

Руските военни в Сирия се включиха в разчистването на руините и издирването на оцелели след земетресението

Йордан Халачев: Призовавам ЕК, държавите от Европа, властите в България спешно да последват примера на нормалните държави, дори Израел и да помогнат на бедстващите хора в Сирия. И САЩ могат да проявят човещина.
ЕС и САЩ да отменят, поне временно санкциите срещу Сирия. Дори парични помощи не могат да се преведат по банков път.

Тодор Беленски: Сирия няма право дори да получава банкови преводи от сирийци в чужбина. Водата и нефта на Сирия са окупирани от САЩ. При земетресението има и много пострадали сирийци.

ЕС не изпраща помощ на Сирия за справяне с последствията от земетресението, тъй като не е получил молба за помощ от Дамаск. Това каза говорителят на Европейската комисия Балаш Уйвари на брифинг в Брюксел в понеделник, съобщава ТАСС.

Йордан Халачев: Това е абсолютен цинизъм и колкото по-скоро бюрократите от Брюксел си върнат човешкия образ,могат да частично да изкупят вината си.
Израелските власти се съгласиха да окажат помощ на Сирия, която пострада от земетресението на 6 февруари, след молба от Русия. Това стана известно на Haaretz от източници, запознати със ситуацията. Според събеседниците на вестника, след получено съответно искане от руска страна, Израел е решил да изпрати спешна хуманитарна помощ в Сирия, включително лекарства и стоки от първа необходимост за пострадалите от природното бедствие. Освен това, въпреки че израелските власти не са готови да изпратят свои лекари в Сирия, те в момента обмислят възможността да дадат на сирийците достъп до израелски болници, където да могат да преминат през граничния пункт на Голанските възвишения. Проучва се и възможността за оказване на медицинска помощ на пострадалите сирийци в Турция. Както отбелязва "Аарец", този ход е безпрецедентен в отношенията между двете държави, които са във война от 1948 г. и нямат дипломатически отношения.
Помощи за Сирия са пристигнали чрез самолети от Русия, Иран, Ирак, ОАЕ и Индия.

"Не сме активирали механизма за гражданска защита за Сирия, защото не сме получили такова искане от Дамаск, каза говорителят на ЕК. - Обикновено искане за задействане на механизма за гражданска защита на ЕС идва от местните власти, отговарящи за ликвидиране на последствията от извънредни ситуации, или от властите на страната. Разбира се, ако получим сигнал от сирийските власти, че искат помощ от ЕС, ще разгледаме това искане незабавно“.

В същото време механизмът за гражданска защита в подкрепа на Турция беше активиран от Европейския съюз в понеделник сутринта, спасителни екипи от 10 държави от ЕС вече са изпратени в тази страна и още три предложения се координират с турското правителство, каза Уйвари .

Мощно земетресение с магнитуд 7,7 бе регистрирано в нощта срещу понеделник в провинция Кахраманмараш в югоизточна Турция. Според турски сеизмолози това земетресение може да стане едно от най-разрушителните в региона в последно време. През деня в понеделник в Турция беше регистрирано ново земетресение с магнитуд 7,7.

Източник: ТАСС

Източник/ци: ЕК обясни защо ЕС не изпраща помощ на Сирия след земетресението - няма молба от Дамаск | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!