Следвайте "Буднаера" в Телеграм

58 български пожарникари с 20 автомобила тръгнаха за Турция, за да окажат помощ


Снимка: МВР

Пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана заминаха за Турция, където ще окажат помощ на колегите си за справяне с последствията от тежкото земетресение. В състава на модула са 58 служители от Главната дирекция – всички те са с богат опит в задгранични мисии, преминали са необходимото обучение и притежават съответната квалификация.

На мястото на отпътуване ст. комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието, около 1800 км, на собствен ход.

По предварителна информация от местопроизшествието, сме предвидили техника, която да е подходяща за оказване на помощ в градска среда, за търсене на хора със сърдечен пулс, с уреди за разрязване и разбиване, което е свързано с максимално бързо достигане до пострадалите. Както знаете, в настоящия момент има изпратен вече първи екип, който пътува със самолет „Спартан“. Ние разполагаме с техника, която е трудно да бъде пренеса със самолет и поради тази причина тръгваме по пътната мрежа“, обясни Шотаров.

Той увери, че всички служители, които заминават за Република Турция, са добре подготвени за подобни ситуации и допълни, че страната ни има готовност да изпрати допълнителни сили и средства в случай на необходимост.

58 български пожарникари с 20 автомобила тръгнаха към Турция

Снимка: МВР

„Имаме опит, с който смятам, че ще бъдем полезни в тази ситуация. В зависимост от нуждите, които възникнат, имаме готовност да преценим за изпращането на допълнителни сили и средства, които да бъдат насочени към мястото на произшествието. Оглеждаме вариантите как максимално бързо да стигнем до там. Нашият модул е структуриран така, че ние няма да имаме нужда от съдействие от страна на домакина – Турция. Нашите служители ще бъдат на разположение колкото дълго е необходимо. Да се надяваме, че ще бъдат изпълнени максимално много задачи, за да помогнем в бързи срокове“, коментира още ст. комисар Шотаров.

По-рано правителството съобщи, че изпраща два самолета „Спартан“ със спасители в Турция.

Източник/ци: 58 български пожарникари с 20 автомобила тръгнаха за Турция, за да окажат помощ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!