Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПЕТОЛЪЧКА: Народният театър пълен с ренегати от БСП


Васил Василев със своите съпартийци - Лало Кирилов и Асен Димитров. Скрийншот: БПЛ

Шефът на Народния театър “Иван Вазов” Васил Василев е осигурил работа в културната институция и на свои съпартийци и техни роднини, показа проверка на Mediapool.

Преди броени дни стана ясно, че Васил Василев освен че е директор на театъра продължава да е и в ръководството на Българска прогресивна линия (БПЛ) – партия на отцепници от БСП, в чието лого е стилизирана петолъчка. Лидерът на партията Красимир Янков потвърди ръководната му позиция във формацията преди дни.

Финансовият контрольор на театъра – също от БПЛ

Оказа се, че финансовият контрольор на Народния театър “Иван Вазов” Лало Кирилов също е в ръководството на Българска прогресивна линия. В сигнал до Mediapool служители на театъра заявиха, че не виждат често Кирилов на работното му място. Самият Лало Кирилов обаче контрира, че изпълнява длъжностната си характеристика. Назначен е на 4 часов работен ден.

„Назначен съм за финансов контрольор на Народния театър “Иван Вазов” на 4 часово работно време, защото имам и друга работа. Когато поех длъжността в театъра, с изненада установих, че всичко се извършваше на хартия, заварих едни тефтери.

От началото на тази година успях да внедря необходимия софтуер за тези счетоводни процеси“, каза Лало Кирилов.

На деликатния въпрос дали назначението му в Народния театър “Иван Вазов” има връзка с това, че с директора Васил Василев заедно са в ръководството на една и съща партия, той отговори: „Не мога да кажа дали има връзка. Аз 15 години съм се занимавал с финанси и счетовдодство. Явно, хората, в редиците на театъра се опитват да правят спекулации с моето назначение“.

Кирилов припомни освен това, че акто депутат от БСП е бил член на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 44-ото НС. 

Главният графичен дизайнер – син на друг ръководител на партията

Проверката на Mediapool установи, че графичният дизайнер на Народния театър Николай Димитров пък е син на Асен Димитров, който също се оказва съпартиец на Васил Василев и Лало Кирилов в Българска прогресивна линия. И Асен Димитров, подобно на Василев и Кирилов, е в ръководството на партията на Красимир Янков.

Попитан дали назначението му за главен графичен дизайнер на Народния театър е свързано с това, че баща му е съпартиец с Васил Василев в Българска прогресивна линия, той коментира:

„Няма нищо общо между двете неща. Аз съм член на Съюза на художниците в България. Имам професионален опит от 6 години. Назначението ми в Народния театър не е свързано с никаква политическа линия“, каза Димитров и посочи, че не е длъжен да отговаря на въпроси и да дава интервюта

Проверка показва, че Николай Димитров е вписан в секцията “контакти” на сайта на Народния театър в рубриката “графичен дизайн” и е уточнено, че е “главен графичен дизайнер”. Изписан е като – “НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ – NAD”.

Преди това в кариерата си през април 2019 г. е започнал работа като графичен дизайнер в Куклен театър “Иван Радоев” – Плевен. Завършил е бакалавърска степен по продуктов дизайн в Nuova Accademia di Belle Arti в Милано и магистърска степен по графичен дизайн в Нов български университет.

Проверка в сайта на Съюза на българските художници потвърди, че там в рубриката графичен дизайн за член е вписан “Николай Димитров (Nikolas-NAD)”.

Освободеният Минеков заговори за политически натиск

Вече бившият министър на културата Велислав Минеков открито заговори за политически натиск и спорни и странни назначения в Народния театър още миналата неделя. В четвъртък стана ясно, че това е единственият министър, който президентът Румен Радев не преназначи в поредния си служебен кабинет.

„Има много нови назначения. Интересни са назначения, които са по някакъв начин свързани с партията на самия Василев (директорът на Народния театър – бел. ред.). Тези дни излезе в няколко сайта информация за неговата партия – алтернативна лява партия, която беше поведена от Красимир Янков.

Много странни партийни назначения се получава, че има в театъра и да ви кажа честно, аз усещам някакъв политически натиск. Вероятно и в театъра, но вече го усещам, че след като всичко това се случва по този начин, този политически натиск е и към мен“, каза Минеков пред бТВ миналата неделя.

Другото, което не е в одита, е фирмата „Инфлуенсър бг“, която е собственост на дъщерята на пиарката Кръстева (Велислава Кръстева, бивш дългогодишен пиар и на ДПС – б.а.). Не казвам, че има нещо нередно, но нямам документите, които да покажат, че всичко е нормално“, обясни Минеков пред бТВ.

Няколко месеца преди края на 44-ото Народно събрание Янков, Лало Кирилов, Николай Иванов, Димитър Стоянов и Георги Андреев напуснаха БСП и парламентарната група на партията. След това те решиха да крепят крехкия кворум на тогавашните управляващи от ГЕРБ, а в замяна правилникът на парламента бе променен и независимите депутати започнаха да се третират почти като парламентарна група.

Освен че логото на партията им е стилизирана петолъчка, сред приоритетите на формацията е изграждането на АЕЦ „Белене“. Самият Красимир Янков, както и други политици от БСП и останалите леви партии, винаги е защитавал руския проект за втората атомна централа.

Самият скандал в Народния театър “Иван Вазов” се превърна в многомесечна сага. Той започна миналата година с надраскана врата. А в началото на тази година стана ясно, че рeжисьорът Александър Морфов е надраскал вратата не само на пиара Велислава Кръстева, но и тази на кабинета на директора Васил Василев.

На 29 октомври миналата година тя осъмна с изкъртена табелка и надписи: „ДПС“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“. Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е „известният извършител и че не се е крил“.

Кръстева бе дългогодишен говорител на ДПС, бивш депутат, член на Комисията по култура и медии и бивш зам.-министър на културата.

Източник/ци: ПЕТОЛЪЧКА: Народният театър пълен с ренегати от БСП - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!