Брюксел разреши да ядем червеи и ларви

На етикетите на храните ще бъде изписван вида на насекомите на латиница

До 10% от състава на брашната може да е от насекоми

Няколко вида буболечки под формата на брашна, паста, замразени или сушени, разреши за продажба и консумация Европейската комисия. До този момент разрешение за влагане в хранителни продукти са получили домашният щурец, ларвата на жълтия брашнен бръмбар, мигриращият скакалец и от няколко дни ларвата на малкия брашнен червей. За разрешение от ЕК чакат апликации на осем фирми, при които се повтарят насекомите с тези, които вече са получили благословията на ЕК. Причината е, че всяка фирма поотделно кандидатства и доказва безопасността на продукта. По-голяма част от исканията са за брашна. Фирми от Франция чака разрешение за производство на брашно от жълт брашнен червей, дружество от Белгия е подало апликация за сушен жълт брашнен червей и брашно от него, а бизнесмени от Дания чакат разрешение за брашно от ларви на черна муха войник.

Преди няколко дни Европейската комисия е одобрила две нови насекоми като позволени за ядене, след доказателства, че ларвите на брашнените червеи и домашните щурци са безопасни за консумация от хора без алергии. Посочено е че храните, които ги съдържат, трябва да бъдат етикетирани. “Никой няма да бъде принуждаван да яде насекоми”, се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано в официалния є профил в Twitter. Български експерти обясниха, че на етикетите на храни, съдържащи насекоми ще бъдат изписани наименованията на насекомите на латиница.

В България има четири ферми за производство на насекоми, заяви пред “Труд news” съпредседателят на Асоциацията на производителите на насекоми в България Анатоли Ценов. Те са за домашен щурец, супер брашнен червей, жълт брашнен червей и черна муха. Ценов обясни, че ЕК не позволява повече от 10% от състава на брашната да е от насекоми.
Доскоро насекоми според европейските регулации се влагаха основно във фуражите за животни.

Според статистиката близо 2 млрд. души на планетата консумират насекоми ежедневно. По думите на Анатоли Ценов е погрешно схващането, че в бъдеще ще ни се налага да ядем щурци, бръмбари и червеи, и то цели. Истината е, че когато говорим за продукти от насекоми, в масовия случай това са протеинови масла и брашна като съставки в храни, често тестени.

Според Ценов в бъдеще много често ще става въпрос за високопротеинови храни - барчета, бонбони, хлебчета и колбаси. Идеята е тези протеинови брашна да изместят соевото брашно. Маркетингът на Запад обръща сериозно внимание, че щом пише на етикета “соя”, продуктът става непродаваем.

Д-р Иван Генчев, директор на Дирекция “Контрол на фуражите и страничните животински продукти” в БАБХ, пред Труд news: 
Нямам информация да има продукти с насекоми на българския пазар

- Д-р Генчев, кои са тези още осем вида насекоми като храни, за които са подадени заявления за вписване?
- На този етап нямам информация кои са тези още осем. Това, че са подадени заявления не значи, че ще бъдат одобрени. Те минават през един доста тежък одобрителен режим от Европейски орган по безопасност на храните в Парма, Италия. Те се класифицират като нови храни и ще минат през доста изпитвания и одобрения на ЕК и тогава чак могат да бъдат предложени за консумация.

- Колко време трае изпитанието на тези храни?
- Може да отнеме и две години.

- У нас вече прилага ли се Регламент 2015-22-83 за нови храни? 
- Да, той се прилага от всички държави от ЕС и е пряко приложим, над националното ни законодателство и ние сме длъжни да го спазваме.

- Има ли вече в България такива храни?
- Нямам информация да има внесени и предлагани на пазара у нас.

- Как ще бъдат обозначени тези храни, доктор Генчев?
- Не само в България, в цяла Европа етикетирането е задължително, трябва да бъде обявено дали те са замразени, дали са на прах или изсушени. Изписва се латинското наименование на насекомото и в скоби се изписва и наименованието на български, примерно прелетни скакалци.

- А на етикета ще има ли картинка на насекомото? 
- Това вече зависи от производителя. В етикетирането трябва да се обявява, ако има включени алергени, за да могат чувствителните хора да реагират.

- Според вас българинът ще приеме ли тези храни, доктор Генчев?
- Зависи от пазара и от нагласите на сънародниците ни. Много храни, които не очаквахме да бъдат приети добре от потребителите у нас, като водораслите в миналото, в момента се консумират. Така че - защо не? Кухнята се мени в световен мащаб.

Проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, пред Труд news:
Може да предизвикат псориазис и хашимото

От много години се търсят нови хранителни източници, тъй като се очаква населението на Земята до 2050 година да достигне 10 милиарда души.

Позитивите са:
Насекомите са по-чисти екологично, въглеродният диоксид е значително по-малко. Пространствата, където ще се отглеждат по-големи количества хранителна субстанция, са по-малки. Ще се осигурят допълнителни работни места. Съставът на сто грама продукт по белтъци, мазнини, минерали, витамини е подобен на този на месата. В състава има и желязо, което го няма в растенията, а то е кръвотворен елемент. Има и витамин В 12, който също липсва в растенията. Обмисля се такъв продукт от насекоми да се дава и на вегани и вегетарианци. Вкусът на продуктите е неутрален и може да се влага и като добавка на храни, за обогатяване състава на брашнени продукти и тестени изделия. И като съставка на месни и млечни продукти, както беше палмовото масло, заради което стана скандал.

Негативите са:
Има белтък, но има и хитин, който пречи на използваемосттта на този белтък за човешкия организъм. Не се знае какво ще се получи като се обработят термално продуктите от насекоми, какъв състав ще остане. На този етап свободно живеещи насекоми събират храната си от растения, които се обработват с пестициди и те ги абсорбират. Подобна храна е риск за нас. Най-основната моя тревога като експерт е, че ние всъщност нямаме ензимни системи като хората в Азия, Латинска Америка и Африка, които консумират насекоми от стотици години. Скептична съм, че населението на Европа така лесно ще приеме такива храни. Има научни изследвания, че те могат да алергизират, особено хора, които имат алергични реакции към ракотворни продукти. Ще се увеличи рискът от автоимунните заболявания като хронични незаразни болести, псориазис, дерматит, язвен колит, склероза, хашимото.

Буболечки в менюто

По широкия свят отношението към насекомите се различава значително. Някои хора се ужасяват при вида на хлебарки, други с удоволствие ги приготвят като предястие. Terminix предлага виртуална обиколка на местата с различни култури и гледни точки към буболечките като храна. Избрахме четири от описаните дестинации:

Мексико

Разбира се, мексиканската кухня предлага много любими ястия като тортила, боб, люти чушки и чоризо. Но в някои региони на страната ще намерите и яйца от мравки, напоени с масло, скакалци в шоколад и червеи в бонбони. Червеите дори влизат в състава на популярния мексикански алкохол, наречен мезкал. Ако попаднете на автентична мексиканска фиеста, много е вероятно да откриете насекоми в чинията или чашата ви.

Бразилия

Всяка година през октомври и ноември крилати царици-мравки изпълват нивите край малкия бразилски град Silveiras, а жителите му тръгват на лов за “icas” - събират ги и ги замразяват до следващия сезон. Ядат се пържени или потопени в шоколад. Хората от Silveiras споделят, че мравките имат вкус на мента. В града дори има център за изкуства и занаяти, посветен на традицията да се ядат буболечки.

Гана

Бръмбарите съставляват до 60% от хранителните протеини в диетата на африканските села. За много хора в Гана яденето на термити е важно средство за оцеляване. Насекомите осигуряват изключително важни протеини, мазнини и масла, особено когато другите източници на храна са в недостиг.
Холандия

Някои холандски граждани се опитват да пренесат културата на хранене с буболечки в родината си, като правят шоколад, напоен със смлени червеи. Холандците се стремят да бъдат културно разнообразни и възприемчиви към чужди влияния, така че яденето на насекоми им приляга.

Новият „мини добитък“

Насекомите предлагат толкова хранителна стойност, колкото и обикновеното месо, а освен това са страхотен източник на протеини, смятат експертите от университета в холандския град Вагенинген. Освен това развъждането им е далеч по-евтино, отколкото говедовъдството.

Инсектите консумират по-малко вода и не замърсяват околната среда с въглероден диоксид, за разлика от едрия рогат добитък.

Естествено, те няма да бъдат сервирани под формата на пълзящи буболечки в чинии, успокоява футурологът Морген Гей. По-скоро става въпрос за бургери и наденици, които ще наподобяват колбасите от обикновено месо.
Морген Гей предлага вместо “насекоми” да се използва фразата “мини добитък” за излъскване на имиджа.

В Естония

Правят протеиновото брашно от черната муха-войник 

Настоящите селскостопански системи не успяват да изхранят населението на света по устойчив начин. Според естонския стартъп за отглеждане на насекоми “FlyFeed”, проблемът с изхранването на населението по света по устойчив начин ще се задълбочи с нарастващото търсене на протеини в световен мащаб.

Основателят и главен изпълнителен директор на “FlyFeed” Арсений Олховски казва, че търсенето на продукти от насекоми е “вече много по-високо от наличното предлагане”. “През 2022 г. имаше 3 милиарда души, които не можеха да си позволят здравословно хранене, а 1 милиард души бяха недохранени или не приемаха достатъчно калории”, обяснява той.
Дългосрочната цел на компанията е до 2027 г. да направи протеиновото брашно от черната муха - войник (BSF) три пъти по-евтино от пилешкото месо. В интервю за Food Ingredients First Олховски подчертава, BSF са алтернативен източник на протеин за аквакултури, храна за животни, храна за домашни любимци, както и за храна, предназначена за човешка консумация

Повече от 2 милиарда души се прехранват с над 1900 вида насекоми

От 26 януари влезе в сила нов европейски регламент, според който разрешени за употреба са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества - подобно на пилешкото, говеждото, рибата или свинското, а освен това са вкусово неутрални.

Те ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко. Продуктите с използването на насекоми трябва да бъдат ясно етикирани при пускането им на пазара. Освен това трябва да бъдат отбелязани съдържанието на алергени. Тази информация е необходима за хората с хранителни алергии.

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) насекомите като храна ще играят водеща роля за справяне с многобройните проблеми, с които се сблъскваме през ХХI-ви век - нарастващите цени на животинските белтъци, продоволствената несигурност, натискът върху околната среда, нарастването на населението и засилващото се търсене на протеини от страна на средната класа. По данни на ФАО повече от 2 милиарда души по света се прехранват с над 1900 вида насекоми.

Прогноза:
Пазарно търсене до 2030 г. - 20 млрд. евро

Инвестициите във ферми за насекоми до тази година само в ЕС надхвърлят 1 млрд. евро, а до 2025 г. се очаква да бъдат 2 млрд. евро. Пазарното търсене на протеини от насекоми се очаква до 2030 г. да са над 10 млн. тона, което се равнява на 20 млрд. евро. За сравнение в момента глобалният капацитет на фермите достига едва 300 хил. тона годишно. Като всяка растяща индустрия, и тя предстои да привлича работна ръка с ниско изразена сезонност.

Източник/ци: Брюксел разреши да ядем червеи и ларви - Труд

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!