Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия призна, че няма доказателства за руско участие при взривяването на "Северен поток"

Германският главен прокурор Петер Франк заяви, че германските разследващи органи не разполагат с доказателства, че Русия стои зад експлозиите по газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Той заяви това в интервю, публикувано в събота във вестник Welt am Sonntag.

"В момента това не може да бъде доказано, разследването продължава", каза Франк. С помощта на два изследователски кораба са взети проби от водата и почвата, както и остатъци от тръбопроводи от съответните места на взрива, разположени в изключителните икономически зони на Дания и Швеция. Мястото на инцидента също е внимателно документирано.

"В момента оценяваме всичко това от съдебномедицинска гледна точка", подчертава германският главен прокурор. Същевременно той припомни, че Дания и Швеция провеждат собствени разследвания на инцидента. "Въпреки това поддържаме връзка", заяви Франк.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц заяви, че ФРГ не възнамерява да спекулира с темата за саботаж на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" без доказателства. На свой ред говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че ръководителят на германското правителство е трябвало да се оправдава за нежеланието на Берлин да публикува данните от разследването на експлозиите в "Северен поток", което създава впечатлението, че Германия има какво да крие. Дипломатът нарече позицията на Берлин двусмислена, тъй като реалните му действия пораждат съмнения относно интереса му да идентифицира организаторите и извършителите на атаките срещу "Северен поток".

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън обеща на 7 февруари 2022 г. да попречи на "Северен поток 2" да започне да функционира, ако Русия нахлуе в Украйна. "Ако Русия нахлуе", каза Байдън, "тогава вече няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край".

Байдън не обясни как САЩ ще постигнат това, тъй като въпросът зависи от Германия. На въпрос по темата на общата пресконференция със Шолц, той заяви: "Обещавам ви, че ние ще можем да направим това".

Източник/ци: Германия призна, че няма доказателства за руско участие при взривяването на "Северен поток" | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!