Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стефан Антонов: За разлика от практиката на десните болшевики, които съставят „срамни списъци“ на евроскептиците и европротивниците – „четирихилядници“

Евроинфлуенсърите прекалиха – посегнаха и към валутния борд

Автор: Стефан Антонов за "Гласове"

Бивши банкери, бивши заместник-министри, държавни чиновници, неуспели, но свръхамбициозни политици. Такъв е профилът на желаещите България час по-скоро да приеме еврото и спекулациите, с които денонощно облъчват публиката, вече оспорват стабилността на валутния борд. 

Върхът достигна гостуването на пенсионирания банкер Левон Хампарцумян в Националната телевизия. В сряда той заяви метафорично, че валутният борд зависил от едно решение на парламента от петък и в понеделник можело да го няма. 

„И примерно икономистите на "Възраждане" говорят как ние сме малка лодка, която е вързана за големия кораб на еврото, но ако големият кораб тръгне да потъва, защото еврото ще свърши и Европа ще се разпадне, ние можем да срежем въжето на лодката“, каза пенсионер-банкерът, на което водещият веднага отвърна с „Ние няма ли да потънем по-бързо“, давайки с наивността си още поле за спекулациите на господин Хампарцумян. И той продължи:

„Естествено, че ще потънем. Има хора, които искат да ни извадят от Европейския съюз, от НАТО, от валутния борд. Не знам в каква последователност. Не бих се присъединил към хората с тези идеи. Защо го правят – руски пари ли взимат, добросъвестно аблудени ли са?“

Тези думи на пенсионирания банкер – знаменитост Хампарцумян са скандални, защото внушават, че отказ от еврото или забавянето на приемането създават нестабилност за валутния борд. Внушават също, че противниците на еврото са противници на борда и евроатлантическата ориентация на България като цяло, изпаднали в заблуждение, или подкупени с руски пари. 

Всъщност е точно обратното. Именно най-големите противници на валутния борд искат да приемем еврото, защото най-после отново ще могат да девалвират дълговете си, ще има централна банка, която ще прави рефинансиращи операции и така ще получат лесен остъп до нови заеми, с които да си превъртят старите, когато бизнес проектите им не излязат. И банките, които са им отпуснали заемите, ще имат кредитор от последна инстанция – БНБ (не ЕЦБ, а БНБ. Защото именно в БНБ ще се залагат новоприеманите обезпечения), който ще ги направи далеч по-непредпазливи, склонни да поемат риск и да трупат загуби. 

Вземете олигарсите от умнокрасивитета и ще видите, че през годините именно те са съжалявали, че не могат да девалвират дълговете си, да получат улеснено рефинансиране или да поевтинят износа си. Думите на Левон освен това са и неверни. Ако утре еврото се разпадне, валутният борд моментално ще се върже към нововъзстановената германска марка. По закон, ние и в момента сме вързани към марката, но за срока на съществуване на еврото, приемаме курса, по който марката е заменена с евро. 

Думите на Хампарцумян щяха да са поредната безсрамна простотия, изречена от банкера-знаменитост, когото дори колеги не взимат насериозно. Те обаче идват в момент, когато по много причини, включително и заради страхове, насаждани от жълтопаветната десница, хората почват да се страхуват за спестяванията си. 

Ден преди банкерът знаменитост да спекулира с борда, същото стори и директорът на едно държавно предприятие – икономист и преподавател в Стопанския факултет на СУ.  Човек, който не известен с научна кариера, но се радва на медиен интерес и е в челните редици на онези активности на факултета, които допуснаха мозъците на младите да се полират в така наречените „Харвардски класове“. Не споделям името му човека, защото не съм сигурен дали фейсбук постът му е публичен, но заради влиянието и популярността му, приятели зазвъняха да ме питат да се притесняват ли за спестяванията си в левове. А това означава, че евроинфлуенсърите са стигнали твърде далеч в манипулирането на общественото мнение и откровено се заиграват с огъня.  

Отговорът, разбира се, е не! Не трябва да се страхуват. Но не по причините, поради които директорът на държавното предприятие обяснява – че бордът бил подкрепен от Европейската централна банка, защото видиш ли имало суапово споразумение с нея. Онова, същото, което БНБ сключи през пролетта на 2020 година под диктата на ГЕРБ, които го обявиха още преди централната банка да е обсъдила въпроса. Но пък веднага призна, че не може да пристъпи към практическото му задействане дори и да иска.

Същият икономист замълча, когато му обърнах внимание, че срокът на суаповото споразумение е изтекъл и от спекулацията му остават само графиката и текстът, които внушават, че видиш ли, бордът навлиза в нова несигурна фаза, защото валутните резерви не покривали сбора от пари в брой и влоговете в банките. Ако се беше образовал достатъчно, същият икономист щеше да знае, че за стабилността на борда има значение единствено покритието с резерви на парите в брой. 

Та ето по това ще ги познаете. Хора с образование, с обществен авторитет, които са постигнали някакви позиции, но днес ползват постигнатото за да пробутват шарлатанизми под прикритието на старата си слава или титлите, с които са окичени. Те не ползват аргументи, а клишета: „Клубът на богатите“, „Цивилизационен избор“, „Задължение по договор да приемем еврото“ (чудно защо миналите 15 години в ЕС Западът не пристъпи към изпълнение на това задължение). „Ние и сега сме в еврозоната, но консумираме само негативите“. Не е така. Защото нямаме задължение да плащаме за чужди фалити, което ще възникне след като приемем еврото, заради участието ни в Европейския стабилизационен механизъм. „Лихвите ще паднат“ - да не би да има забогатели на заем?

За разлика от практиката на десните болшевики, които съставят „срамни списъци“ на евроскептиците и европротивниците – „четирихилядници“, тук няма да изброявам всички инфлуенсъри на еврото. Просто предложих инструментариум, по който да се различават аргументацията от демагогията. На този фон признанието на Евгений Дайнов как обяснява еврото на студентите си само буди страхове какво поколение се задава, ако всички са с акъла на хипито от Миндя. 

Като се замисля, далеч по-добре са класическите инфлуенсъри. Те хвалят фирми и продуктите им срещу пари, не претендират, че са експерти. Просто готини хора, които осребряват приветливата си визия с изобретателни клипчета. Далеч по-опасни са политическите инфлуенсъри – бивши величия, псевдоакадемици и настоящи катерачи, които си плюят на сурата за да се докарат пред някой. За пост, стари обвързаности или за нова сделка.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Евроинфлуенсърите прекалиха – посегнаха и към валутния борд | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!