Новият чешки президент, бивш генерал от НАТО, призова за неограничена военна помощ за Украйна

Автор: БТА

Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел, който е бивш генерал от НАТО, заяви пред Франс прес, че не бива да има каквито и да било ограничения за военната помощ на Запада за опустошена от войната Украйна, и призова съюзниците да бъдат по-смели.

Павел, който оглавяваше военния комитет на НАТО от 2015 до 2018 г., спечели президентските избори в събота и на 9 март ще положи клетва.

В интервю за АФП 61-годишният Павел казва, че Западът трябва да предостави на Украйна, която се бори с руската инвазия, всички видове оръжия с изключение на ядрените. "Що се отнася до конвенционалните оръжия, наистина не виждам причина да се определят граници", каза той. "Украйна не може да се пребори с такъв силен противник без бронирана техника, дронове, артилерия и ракети с по-голям обсег, нито - може би - без свръхзвукови самолети", допълни той.

От началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. западните съюзници, в това число Чехия, предоставиха на Украйна значителна военна помощ. 

Според Павел е трябвало да се прояви повече смелост, тъй като "някои страни заемат малко резервирана позиция" за доставянето на модерни оръжия.

"Ако искаме да имаме единна позиция, която ни дава най-голям шанс за успех, трябва да действаме сплотено по тези въпроси", каза той пред АФП, като повтори предложението на Полша да се изпратят изтребители F-16 в Украйна, ако това предложение бъде подкрепено от всички страни в НАТО.

Източник: БТА

The New York Times: Американската ЧВК „Моцарт“ се изтегля от Украйна заради пиянство, финансови нередности и стриптийз клубове

Путин: Немски танкове отново заплашват Русия. Западът трябва да разбере, че Русия ще отговори на танковете не само с бронирани машини

Източник/ци: Новият чешки президент, бивш генерал от НАТО, призова за неограничена военна помощ за Украйна | Glasove.com

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!