Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгария предупреди американския посланик да не се меси във вътрешните работи на страната: „Унгария е суверенна държава и никой


Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто

„Унгария е суверенна държава и никой отвън не може да ни казва как да живеем“, заяви Петер Сиярто

Унгарският външен министър Петер Сиярто обвини американския посланик в опит за намеса във вътрешните работи на Унгария.

Забележките на Сиярто дойдоха на фона на нарастващия дипломатически спор между двете страни.

Външният министър каза, че нито посланикът на САЩ, нито на която и да е друга страна, работещ в Унгария, има право да се намесва във вътрешната политика на Унгария.

„Напълно без значение е какво (посланик Дейвид) Пресман или който и да е друг посланик мисли за вътрешния политически процес в Унгария, защото няма нищо общо с него. Не е негово право да се намесва във вътрешните работи на Унгария“, каза Сиярто.

„Ние не приемаме губернатори или регенти. Той не е изпратен да ни казва как да живеем в собствената си страна. Тази ера свърши. Унгария е суверенна държава и никой отвън не може да ни казва как да живеем“, добави той .

В отговор на коментарите на Сиярто, Пресман отговори в Twitter:  „С уважение, ние не считаме опита на Русия да преначертае едностранно границите на Европа само като вътрешнополитическо развитие в Унгария“.

Пресман по-рано разкритикува унгарското правителство, след като членове на унгарското правителство осъдиха западните санкции, наложени на Русия заради войната й срещу Украйна, и направиха изявления в подкрепа на възгледите на Москва.

Източник/ци: Унгария предупреди американския посланик да не се меси във вътрешните работи на страната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!