Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Nexo рязко вдигал заплатите на 15-те си служители, преди да дарят на ДБ. Христо Иванов: Ще върнем даренията от "Нексо", ако

Депутатите от временната парламентарна комисия за Nexo разгледаха документ по повод даренията за партии на компанията. Според народни представители става дума за писмо на НАП, получено от депутат от „Възраждане“ и изпратено на останалите депутати от комисията, от което се разбира, че служители на Nexo са дарявали и за двата последни избора на „Демократична България“ по една и съща сума – 200 000 лв. Тази информация потвърждават и данни от вътрешна проверка на ДБ, огласена от Христо Иванов, че през 2021 и 2022 г. формацията е получила съответно 199 999 лв. и 199 993 лв.

Заради недостатъчни проверки на партийните дарения, направени от служители на Nexo, бе отстранен председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Според депутати, които са се запознали със съдържанието на писмото, НАП са извършили нови проверки, които са установили, че само в месеците на тези два избора, в които са дарени общо 400 000 лв., са били повишавани заплатите на въпросните служители. Те са общо 15 на брой и са работили за дружеството на Nexo в България „Ен Ди Ес“ ЕООД. В доходите на останалите служители на фирмата не се намерили такива увеличения на доходите.

Иван Стамболов - Сула: "Дясното" обединение на "добрите" сили

Христо Иванов: Ще върнем даренията от "Нексо", ако разследването приключи негативно

На България й трябва смело, демократично реформаторско управление.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, коментирайки преговорите с "Продължаваме промяната".

Целта ни с колегите от "Продължаваме промяната" е да вземем първия мандат, за да можем да диктуваме дневния ред в парламента, каза той.  

Ще върнем даренията от "Нексо", ако разследването приключи негативно, категоричен бе Христо Иванов. Той посочи, че получените пари не са в партията, защото са изхарчени за това, за което са дарени - за предизборна работа. 

"Ние няма защо да плащаме данък "Нексо". Всички видяха, че това е поредната акция за спасяване на редник Гешев. Всичко стана, за да не получим третия мандат, защото се уплашиха, че може да се формира правителство и да се извършат всички реформи. Ние сме спазили закона за даренията. Няма никакви нарушения, не сме нарушили закона, спазили сме го и сме изхарчили всяка една стотинка за това, за което ни е дадена - за предизборна кампания и да достигнат нашите послания до възможно повече хора. Ако се установят нарушения, сме готови да върнем всички дарения, но съм убеден, че това няма да се случи", бяха точните думи на Христо Иванов. 

Разговорите за коалиция вървят добре, посочи той. 

Питат ни няма ли да се изпокарате за листи. Не. Виждам хора, които разбират огромната отговорност, пред която сме изправени. Да покажем, че можем да нареждаме пъзела. Че може да има ъгъл, от който да започнем да подреждаме тази разбридана черга, в която се е превърнала България, каза той. "Учудват ме въпросите за напрежение около листите. Въпросът е не на място. Виждам хора, които разбират огромната ни отговорност не просто да се подредим и да се явим на поредни избори, а да покажем, че можем да нареждаме пъзела", посочи Иванов. 

Ако имаме спорни теми, това няма да са листите, категоричен бе той, говорейки за бъдещата коалиция между ДБ и "Продължаваме промяната". Той посочи, че ДБ има коалиционен опит, защото години вече съществува като коалиция без скандалите, които по-рано са белязали демократичната общност. 

"Продължаваме Промяната" и ДБ ще се явят заедно на изборите за 49-то Народно събрание, но под каква форма - все още не е ясно. Разговорите обаче, заяви Иванов, вече са започнали, а реденето на листите едва ли ще е повод за напрежение и конфликти. 

"Трябва да взимаме политически решения. Ние имаме разлики с ПП и искам да успокоя всички, че това не са листите. Ние имаме идеологически и политически разлики. Това е темата. Номерът е да съвместим тези разлики, за да убедим възможно повече хора, че ще направим промяната на България към по-добро. Трябва да намерим формата, която да гарантира първия мандат. Трябва да убедим хората, че можем да покажем воля и възможности да водим България напред. Ясно е, че едно такова обединение може да получи аритметично мнозинство и ще е добре да получим първия мандат, но не трябва да допускаме едно некачествено търпимо мнозинство и по този начин да теглим един ритник на обществото. Трябва да говорим за много внимателен и изпълним дневен ред. Трябва да се придържаме към формулите, които предложихме с ПП в този парламент. Това ще ни помогне да вземем първия мандат, за да можем да налагаме дневния ред", обясни Христо Иванов.

По всяка вероятност обаче двете формации  - ДБ и ПП, няма да спечелят достатъчно мнозинство, за да излъчат самостоятелно редовно правителство. В този смисъл ще им е необходима подкрепа. Кои ще са евентуални партньори, Иванов не каза. Загатна, че ПП и ДБ ще се стремят към кабинет на малцинството, който да наложи дневния ред, но ще имат нужда от друга подкрепа.

"Успяхме да формулираме мълчалив обществен договор с избирателите си, при който говорим за внимателно формулиран дневен ред на изпълнителната власт, излъчена от нас", посочи Иванов. 

И в трите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС има разумни хора, които разбират, че техният съюз би произвел "ритник" в обществото, смята той.

Достатъчно хора разбират, че това обединение ще бъде нетърпимо, посочи Иванов отново.

И добави: "ГЕРБ, БСП и ДПС ясно разбират, че коалиция помежду им ще е нетърпима, ще бъде "ритник по надеждите на хората за движение напред" и ще последва обществена реакция."

“Събирането на парчетата от тези фрагменти не винаги значи качествено и търпимо събиране. Съществува този парадокс и затова този парламент остана запъртък и не успя да се роди пиленцето на изпълнителната власт. Колкото и голямо да им е изкушението, достатъчно много хора разбират, че това ще е нетърпимо”, продължи Христо Иванов. 

"Искам да кажа на всички българи - не позволявайте да ви плашат. България трябва да бъде в сърцето на Европа и трябва да участва във взимането на важните решения. Това място е Еврозоната. Сега имаме шанс това да се случи и изведнъж от ГЕРБ се обърнаха и се отказаха от членство в Еврозоната заради едни измислени страхове, касаещи застраховката "Гражданска отговорност" за чужбина", коментира Иванов членството на България в Еврозоната и приемането на еврото.

Източник/ци: Nexo рязко вдигал заплатите на 15-те си служители, преди да дарят на ДБ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!