Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев вади тайните на Киро, Лена и още куп политици

Атаките срещу главния прокурор се засилват, по всяка вероятност той ще е залогът за бъдещи коалиции

В последните дни главният прокурор Иван Гешев се превърна в основна мишена за атаки от различни партии, които рядко намират общи допирни точки по повечето важни процеси в държавата. Неочаквано единомислие по темата за контрол над държавен обвинител №1 е сигнал, че неговото отстраняване се е превърнало в залог за бъдещи коалиции след изборите на 2 април, а също така, че външната атака срещу Гешев определено се е засилила, пише „Филтър“.

May be an image of 6 people, people sitting, people standing and text that says 'шиши на росенец гешев в конгреса'
Facebook

Първият залп на настъплението беше даден след огласяването на новината, че Иван Гешев е поканен да участва в 71-вата годишна национална молитвена закуска, която ще бъде дадена от американския президент Джо Байдън. По традиция събитието се провежда всеки първи четвъртък на февруари, като тази година то се пада на 2 февруари и се открива с приветствие на американския президент.

На закуската присъстват различни фигури от повече от 100 държави, за които се твърди, че споделят общи морални и духовни ценности. Значимостта на проявата според мнозина е спорна, а бившият посланик в Америка Елена Поптодорова поясни, че поканените не отиват там на държавно посещение, а често попадат в листите след определена лобистка активност. За сложните отношения на администрацията отвъд океана и Гешев се говори отдавна, а целта пътуването му да бъде неглижирано, очевидно съвсем не е случайна.

Още преди Иван Гешев да се качи в самолета за САЩ, парламентът прие на първо четене промени в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Идеята предвижда Следствието да бъде извадено от системата на Прокуратурата и шефът ѝ да може да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Атаката не спря дотук. Миналия петък беше оповестено, че стотици гласове на върховни съдии от Висшия съдебен съвет са подавани от едно място през две минути. На магистратите е била осигурена възможност да гласуват дистанционно от домовете си със специално раздадени кодове за вход в системата. Въпреки това от един IP адрес, който отговаря на сградата на ВАС, са регистрирани 200 гласа по време на вота. Това поставя под въпрос законния избор на членовете на ВСС и може да наложи процедурата да бъде повторена, а тогава вече в съвета могат да попаднат и опоненти на Гешев.

По информация на медията засилената атака срещу главния прокурор е по инструкции главно от Америка. Едва ли случайно посланик Херо Мустафа, чийто мандат изтича и през април тя ще бъде сменена от своя заместник Кенет Мартън, даде тв интервюта, акцентът върху които бе упрекът към главния прокурор. Мустафа все още се намесва активно в политическия живот у нас и тъкмо тя е била човекът, който е спасил Nexo от проблеми отвъд океана. Дипломат №1 на Щатите у нас е настоявала да се сключи споразумение с криптобанката, тъй като нейните основатели и собственици били врагове на статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС. Така криптотарикатите били спасени от проблеми отвъд океана заради политическата ситуация в България.

Обособяващият се фронт срещу Иван Гешев подсказва, че неговото отстраняване може би е залог за създаването на коалиционни формации след изборите на 2 април. В най-неизгодна ситуация в момента са ГЕРБ и ДПС, които се смятат за близки до Гешев, но подкрепиха идеята за контрол над главния прокурор. Това пък означава, че най-вероятно им е било подсказано от Европа и Америка, че отстраняването на Гешев е условие за подкрепа на страната ни.

В същото време политици от различни партии и най-вече Кирил Петков и Лена Бориславова, както и други важни лица от „Продължаваме промяната“, били силно притеснени тъй като били наясно, че Гешев разполага със скандални факти и информация за действията им по време на тяхното управление.

Враговете на главния прокурор се надяват, че ако той огласи подобна информация, тя ще бъде неглижирана публично, както обикновено става, когато Гешев прави разкрития за престъпления и скандали.

Източник/ци: Гешев вади тайните на Киро, Лена и още куп политици - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!