Следвайте "Буднаера" в Телеграм

11 години обвиняема: Балдъзата на Брендо съди прокуратурата за 500 бона

Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на топ гангстера Евелин Банев – Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, е завела дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ).

Това видя „Сега“ в деловодството на Софийския градски съд. Дишлиева, която е сестра на уж бившата съпруга на Банев Моника Добринова и вдовица на разстреляния бизнесмен Константин Дишлиев, настоява да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение.

Дишлиева беше обвинена по делото през 2007 г., а процесът приключи окончателно през 2018 г. – 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което не е извършила.

Добринова също беше подсъдима и оправда по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции.

Първоначално прокуратурата беше осъдена да й плати 118 000 лева – 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция обаче това обезщетение беше драстично намалено.

Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните й вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв.

Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Освен 6-годишната си присъда от България, Банев има и присъди от Италия и Румъния – 20 и 10 години затвор, все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин – от организирането на трафик до прането на пари от продажбите.

Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния.

Оказа се обаче, че Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.

Източник/ци: 11 години обвиняема: Балдъзата на Брендо съди прокуратурата за 500 бона - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!