ПАНИКА: Любимите фирми на ГЕРБ – във фалит? „Грома Холд“ и „Джи Пи Груп“ уволняват работници и режат техника на скрап


„Агромах“, която вече се казва „Грома Холд“, върви към фалит, твърдят източници от компанията

Любимите строителни фирми на Бойко Борисов, които през последното десетилетие взима стотици милиони с най-големите обществени поръчки в сектор „строителство“ – „Грома Холд“ ЕООД и „Джи Пи Груп“ ООД, са на прага на фалита.

Според непотвърдени официално данни „Грома Холд“ и „Джи Пи Груп“, зад която се смята, че стои Валентин Златев, са започнали да режат строителна техниката за скрап, която е купена по европрограми и затова не може да бъде продадена.

От петък насам от „Грома Холд“, която в близкото минало се казваше „Агромах“, са уволнени над 400 работници от общо 1500 по официални данни.

През ноември 2021 г. МВР атакува фирмите, нагушили се с милиони авансово за строежа на АМ „Хемус“. Сред арестуваните беше мажоритарният акционер в дружеството „Водно строителство – Благоевград“ и управител на фирмата „Грома холд“ Виктор Велев. Това една от компаниите, получили най-големи авансови суми за строежа на аутобана – над 84 млн. лв., сочи доклад на Сметната палата, огласен в началото на юни 2021-а.

Въпреки щедрите подаръци от ГЕРБ любимата на Бойко фирма въври към фактически  фалит, категоричен е източникът, което поставя въпроси за милиарди – как „Грома Холд“ ще изпълни дейностите, за които е взела 84 милиона предварително, без да е свършена работа за един лев?

Възходът на „Джи Пи Груп“ ООД пък върви ръка за ръка с бизнеса на компанията „Лукойл България“, което се управлява от Валентин Златев.

Дружеството с ограничена отговорност е създадено през май 2006 г. В него влизат „Джи Пи Холд“ (98%) и Владимир Спасов Лозанов (2%). „Джи Пи Холд“ е собственост на Георги Василев, сочи Търговският регистър.

Според източници от строителния бранш Владимир Лозанов представлява интересите на Валентин Златев в групата.

„Джи Пи Груп“ строи бензиностанциите и газстанциите на „Лукойл“ у нас. Компанията работи и на територията на „Лукойл Нефтохим“ Бургас по най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа.

Другата индиректна връзка с Валентин Златев е, че компанията беше ангажирана с изграждането на голф комплекса „Правец ризорт“ на мястото на бившата резиденция на Тодор Живков. Комплексът официално е собственост на фирмата „Тера тур сервиз“, която се управлява от Васил Златев – баща на шефа на „Лукойл“.

„Джи Пи Груп“ е строител и на офис сградата на „Лукойл“ на бул. „Тодор Александров“ в София и на хотел „Хелиос Бийч“ в Обзор, в който Борисов бе засечен на гости при Златев в началото на първия си премиерски мандат. Борисов не е отричал дългогодишното приятелство помежду им, нито за престоите си в хотела, но е изтъквал, че това по никакъв начин не означава, че облагодетелства бизнеса на Златев.

Строителната компания има редица сградни проекти като селището „Мирамонте“ в Драгалевци, преустройство на сграда на площад „Славейков“, довършването на мол „Марково тепе“ в Пловдив.

Навлизането ѝ в инфраструктурното строителство обаче става в първия премиерски мандат на Бойко Борисов. През септември 2012 г. към тримата акционери в „Джи Пи Груп“ се прибавя нов – Стефан Филипов Тотев. Не е ясно дали това е „зъболекарят на премиера“, за когото говори лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

Тотев купува 3% от акциите в компанията, като в Търговския регистър не е посочена цена. С 1% увеличава делът си и Владимир Лозанов и вече има 3%.

Случайно или не, влизането на Тотев в „Джи Пи Груп“ съвпада с период, в който компанията започва да печели поръчки за стотици милиони, като повечето от тях са по европейски програми – участъци от метрото, пътища, водни проекти, спортни зали и т.н.

Така за периода 2012 – 2014 г. приходите на компанията се удвояват от 72 млн. лв. на 144 млн. лв., сочи справка в регистъра на камарата на строителите. С увеличаването на оборотите печалбите също растат, както и активите и работещите за нея. В крайна сметка „Джи Пи Груп“ излиза на трета позиция в класацията на „Капитал 100“ за строителния бранш за 2014 г.

Първоначално офисът на „Джи Пи Груп“ е на бул.“Цар Борис ІІІ“ 54. Това е сградата, в която днес се помещава Софийският районен съд. През 2012 г. „Джи Пи Груп“ мести офиса си на бул.“Черни връх“ 59А. На този адрес е сградата, в която навремето се помещаваше групировката „Мултигруп“.

Сега на адреса са регистрирани множество компании, сред които е пенсионното дружество „Лукойл Гарант България“, както и „Марково тепе мол“ ЕООД, официално собственост на кипърска офшорка. Молът в Пловдив се довършва от „Джи Пи Груп“, като на него са обявени контакти на компанията за наемане на помещения.

Като косвена индикация за връзка на компанията с Валентин Златев е и това, че тя е избрана да построи резиденцията на руското посолство в столичния квартал „Княжево“.

Източник: Alarma.bg

Източник/ци: ПАНИКА: Любимите фирми на ГЕРБ – във фалит? „Грома Холд“ и „Джи Пи Груп“ уволняват работници и режат техника на скрап - Narod.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!