Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ готви кражба за 18 милиона лева в Хасково! Ето ролята на Делян Добрев (ДОКУМЕНТИ)

Предстои една от най-големите кражби в Хасково – на хоризонта са 18 милиона лева! В гигантската далавера са замесени обичайните заподозрени – кликата около кмета от ГЕРБ Станислав Дечев и депутата на шайката Делян Добрев.

Фактите:

Община Хасково и кметът Станислав Дечев обявиха процедура: „Поддържане (превантивно, текущо и аварийно-възстановителни работи при аварийни ситуации), основен ремонт, рехабилитация и реконструкция на улици, тротоари и площадни пространства в Община Хасково и общински пътища стопанисвани от Община Хасково“, предаде сайтът aferahs.com.

При откриване на процедурата за поръчката е сключеното рамково споразумение със срок на действие от 48 (четиридесет и осем) месеца или общо 4 години. Стойността на Рамковото споразумение е 15 000 000,00 (петнадесет  милиона) лева без ДДС или съответно 18 000 000,00 (осемнадесет милиона) лева с ДДС.

Предварително е определен кръг от изпълнители, които могат да сключват конкретни договори за обществени поръчки въз основа на провеждане на вътрешен конкурентен избор.

На база рамковото споразумение възложителят ще сключва договори за конкретни СМР/СРР при спазване на предвидената конкурентна процедура.

Оттук следват въпросите:

– Как при такава огромна сума някой си позволява да провежда процедура единствено със ИЗПРАЩАНЕ НА ПОКАНИ?

В закона не съществува възможност на провеждане на обществена поръчка, която е за срок от 48 месеца или общо 4 години. Това си е един цял мандат. При условие, че предстоят местни избори, със тази обществена поръчка и тези срокове не се ли задължава който и да е следващият кмет да работи със спечелилата фирма? Типична заложена гербаджийска бомба по БОРИСОВСКИ.

– При положение, че всяка обществена поръчка се базира на предварителен доклад, се питаме – кой служител е изготвил доклада за тази поръчка?

– Как кметът Станислав Дечев е подписал този доклад?

– Как е сформирана сумата от 15 000 000,00 (петнадесет  милиона) лева без ДДС?

– Как е сформиран срокът от 48 месеца или общо 4 години?

– Защо предварително е определен кръг от изпълнители, които могат да сключват конкретни договори за обществени поръчки?

– В този случай къде е правилото за равен старт?

Нашето обосновано предположение е, че тази обществена поръчка ще бъде спечелена най-вероятно от фирмата „ЕВРОПЪТ 2005“, която преди време отново спечели обществена поръчка за ремонт на стойност – 916 666,67 лв. Дружеството е разследвано от ОЛАФ и е от кръга на „ЕКОТРАДЕКС“.

Обществените поръчки в община Хасково винаги са „добра възможност” за корупционни практики. Най-често или се заобикаля Законът за обществените поръчки и самата поръчка не се извършва, или се поставят „нагласени” условия, които са дискриминационни и в полза на конкретен кандидат.

Всеки, който поне малко познава нравите по места, знае как функционира конкурсното начало при обществените поръчки. Комисионите пък дават добър старт в предизборната надпревара, където всеки глас струва пари.

Досегашният ни „демократичен“ опит показва, че местните избори са до голяма степен купени. Всички тези обстоятелства до голяма степен обясняват ажиотажа на герберските активисти по темата. Има голяма вероятност част от подарените милиони да се върнат към тях под формата на комисиони.

Тези пари се явяват добра дългосрочна инвестиция и за политиците, и за бизнеса. Първите обезпечават пребиваването си във властта, а вторите получават гаранция, че далаверата им ще продължи.

С такива обществени поръчки кметът Станислав Дечев създава възможно най-благоприятните условия за бетониране на местния феодализъм. ГЕРБ + поръчки = окопаване в местната власт.

Така на политическия хоризонт се задават може би най-порочните местни избори досега. Залогът на този вот е голям и поради факта, че голяма част от средствата по оперативните програми на ЕС минават през общините.

Това е и единственият свеж паричен приток за следващите 7 години. Тоест, който победи, има гарантирани бъдещи порции от властта, партията му също.

Източник/ци: ГЕРБ готви кражба за 18 милиона лева в Хасково! Ето ролята на Делян Добрев (ДОКУМЕНТИ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!