Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради 25-те стотинки отстъпка за гориво


Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, снимка: ЕПА

Европейската комисия (ЕК) откри наказателна процедура срещу България заради схемата за компенсиране на поскъпването на горивата, която предвиждаше отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел, метан или пропан-бутан. Според Брюксел отстъпката, която беше в сила от началото на юли до края на 2022 г., е дискриминационна и нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги.

Причината е, че схемата предвижда на по-ниската цена да се продава гориво само на собствениците на превозни средства, регистрирани в България, докато общият пазар на ЕС не разделя участниците в него по национален признак, съобщи БиТиВи.

„Тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална“, се казва в съобщение на Еврокомисията, като се настоява „българските власти да спазват принципите за свободно движение на стоки, свободно движение на граждани и работници, недискриминация за гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност на единния пазар“.

„Едностранното действие на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не може да представлява решение“, добавят от Брюксел, като настояват за реакция от София до два месеца.

През декември служебното правителство обяви, че няма да продължи мярката, но че ще предложи през януари нов принцип за компенсиране, което досега не е направено.

Източник/ци: ЕК започва наказателна процедура срещу България заради 25-те стотинки отстъпка за гориво

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!