Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Манфред Вебер: ЕС да премине към военна икономика

Автор: Владислав Наков

"На фона на конфликта в Украйна страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да преминат към военна икономика", каза председателят на Европейската народна партия (ЕНП), която е водещата фракция в Европейския парламент (ЕП) в интервю за вестник Berliner Morgenpost.

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'Berliner Home- -Politik- Morgenpost Ukraine: Weber fordert „Kriegswirtschaft INTERVIEW EVP-Chef Manfred Weber fordert „Kriegswirtschaft in der EU' Aktualisiert: 25.01.2023, 22:00 Jochen Gaugele und Christian Kerl Lesedauer: 10 Minuten'
Facebook

"Ако погледнем нуждата ни от оръжия и боеприпаси, става ясно, че се нуждаем, въпреки че това не е лесен термин, един вид военна икономика в ЕС, за да можем да осигурим стабилност и сигурност“, каза Вебер.

Той обясни това с факта, че страните от ЕС трябва да увеличат капацитета си за производство на оръжия и боеприпаси, тъй като в момента не са в състояние да осигурят необходимите количества оръжие "нито за собствената си отбрана, нито за Украйна".

Освен това Вебер отбеляза, че е разочарован от неотдавнашните разговори между германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, по време на които според него „не беше казано нищо конкретно“.

"И двамата (Шолц и Макрон. - бел.ред.) попаднаха в капана на управлението на ежедневието. Макрон е зает с пенсионната реформа, Шолц със светофарната си коалиция. Това е провал, който отслабва Европа за дълго време“, подчерта Вебер.

Съвместната пресконференция между Макрон и Шолц, за която говори Вебер, се състоя на 22 януари. 

На 25 януари германското правителство обяви решение да прехвърли на Украйна танкове Leopard 2. Германия е готова да сформира два танкови батальона, като на първия етап Берлин ще изпрати рота от 14 танка в Киев. Първите бойни машини, според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус, могат да бъдат доставени в Украйна след около три месеца.

В същия ден президентът на САЩ Джо Байдън реши да достави на Украйна 31 танка M1 Abrams.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че доставката на танкове Leopard 2 за Киев не предвещава нищо добро за отношенията между Русия и Германия.

По искане на правителството КС ще решава дали да се въведе задължителна военна подготовка за запасняците

Източник/ци: Манфред Вебер: ЕС да премине към военна икономика | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!