Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Костадинов: Да имаш 2 ядрени реактора и да не ги ползваш, защото са руски, е национално предателство

Автор: БТА

"Възраждане" събира подписи за сезиране на Конституционния съд (КС) за приетото от Народното събрание решение за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключване на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". От партията са се обърнали към БСП за подкрепа на жалбата. Това съобщи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг в парламента, предаде БТА. 

С подобно решение се нарушава основният принцип на равнопоставеността в отношенията, както пред закона, така и основният принцип в конкуренцията, коментира той. Българската държава взема решение и то абсолютно неконституционно, защото не може законодателната власт да задължава изпълнителната власт да се предприемат действия в посока облагодетелстване на една конкретна фирма и то с милиарди, допълни той. 

Става въпрос за антиконституционно, незаконно, лобистко решение, с което се цели едно единствено нещо - нашите родни евроатлантиците в парламента да покажат на посолството на САЩ колко са верни, коментира лидерът на "Възраждане". Той посочи, че от партията са подготвили жалба до КС, подписана от 27 народни представители, колкото има "Възраждане", но за да бъде внесена в Конституционния съд, трябват още 21 подписа. 

Затова Костадинов посочи, че вчера е говорил с председателя на ПГ на левицата Корнелия Нинова и е поискал подкрепата на БСП за още 21 подписа. Ако днес подпишат, можем още днес да я внесем в деловодството на КС, допълни той. 

Ние сме категорично за развитие на атомната енергия в България, заяви лидерът на "Възраждане". Но нека да не забравяме, че ние имаме два блока, купени и платени, които стоят в момента в кашони, те трябва да бъдат разположени на вече наполовина почти готовата площадка на АЕЦ "Белене", посочи той. По думите му, площадката е на 40 процента готова и тук не говорим за изграждане, а за довършване на АЕЦ "Белене". Да имаш два атомни реактора, чисто нови, и да не ги използваш нарочно, защото са руски, това е национално предателство, коментира Костадинов. Те всъщност не са руски, те вече са български и може да направим необходимите действия, за да ги приведем в експлоатация, добави още той.

Източник/ци: Костадинов: Да имаш 2 ядрени реактора и да не ги ползваш, защото са руски, е национално предателство | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!