Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на ДАНС пред комисията: Nexo са купували имоти у нас и в чужбина с пари от оборота

Nexo имат дружества в ОАЕ, САЩ, Естония, Великобритания, каза Пламен Тончев

В Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) тече проверка за осъществяване на съмнителни финансови операции и съмнения за пране на пари от криптобанката Nexo, припомни председателят на Агенцията Пламен Тончев, който присъства на изслушване в парламента в специалната комисия, която депутатите създадоха по казуса. 

Проверката е стартирала през юли. "През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции на "Нексо". Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в много държави, включително офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Нексо токени. Сезирана е прокуратурата през септември 2022 г. Образувана е проверка, а след това досъдебно производство", каза Тончев.

"Придобита е банкова информация за лицата и фирмите със съмнителни банкови операции. Генерирани са обороти в големи размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от управлението на "Нексо", с които са купувани имоти - бизнес сгради и туристически дестинации. Имат дружества в ОАЕ, САЩ, Естония, Великобритания", каза още той в изложението си. 

Срещу апартамент в Брюксел: Жената на Христо Иванов – лобист на Nexo в ЕП

Божидар Божанов от "Демократична България" отбеляза, че по въпроса трябва да се разкрие максимално много информация, но не и в противоречие на закона. 

Не 2, а цели 15 адреса са били разрешени за претърсване от съда при съвместната акция на прокуратурата, ДАНС и МВР срещу собствениците на криптобанката на ексдепутата Антони Тренчев и Коста Кънчев Nexo, стана ясно в хода на изслушването на шефа на ДАНС пред членовете на комисията, целяща установяването на фактите и обстоятелствата около разследването на Nexo.

Тончев обяви, че първоначалните данни към ДАНС са били получени от българска финансова институция в средата на миналата година. 

Проверката е образувана през юли 2022 г., а през септември ДАНС е сигнализирала Софийската градска прокуратура с конкретните материали, събрани до онзи момент. 

Към момента се извършва проверка на свързани лица, както и на притежавано имущество, разкри още Тончев.

Докато депутатите дебатираха с шефа на ДАНС, се зароди и хипотеза, че всъщност Агенцията е била сезирана след падането на кабинета "Петков" заради страх от назованата финансова институция като първоизточник на данните срещу Nexo.

Правителството обаче бе начело на изпълнителната власт до края на юли.

"Министър-председателят бе уведомен 2 или 3 дни преди акцията срещу Nexo", разкри още Тончев. Това означава, че Гълъб Донев е бил запознат около 10-и януари с параметрите на проверката. 

Шефът на ДАНС хвърли светлина и върху разследването на евентуалното нарушаване на санкциите, приложени спрямо Русия и връзките с Nexo, както и за обявеното от прокуратурата взимане-даване на криптобанката с терористи, като уточни, че всички тези данни са били поверени на Националната следствена служба. 

Депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова пита Тончев дали на база на партньорските служби ДАНС е взела решението да сезира обвинението. A той уточни, че тези данни от чуждите служби са потвърдили съмненията на Агенцията, че са извършени злоупотреби.

И ДПС, и "Възраждане", и БСП настояха да научат дали се разследват финансови потоци от Nexo към политически партии у нас (като явно се визира Демократична България и вече разкритите преводи в размер на близо 400 000 лева от служители, физически лица, на криптобанката в последните 2 години - б.р.). 

Приетите правила не отменят онова, което се съдържа в процесуалните закони и там, където има забрана за изнасяне на информация, важи и за нас, напомни зам.-лидерът на ДПС Йордан Цонев. Но помоли депутатите да се откажат от "пламенната защита", защото в противен случай "гарантирано ще се сдобием с друго". 

Йордан Цонев зададе въпрос към Тончев: ДПС си е поставила определени цели в тази комисия. Не бизнес практиките на която и да е компания, това нас не ни интересува. Винаги сме защитавали бизнеса, когато той е законен. Нас ни интересува друго като политици – обект на разследването на ДАНС ли е политическа корупция, връзка с политици на компанията, или нейни служители"?

Цонев се поинтересува дали в България има хора, които "купуват цели партии", като визираше "Демократична България", към която са постъпвали дарения от физически лица, които са служители на Nexo. 

"ПГ на ДПС си поставя определени цели в тази комисия - не бизнес практиките, на която и да е компания, те не ни интересуват, защото
там вече е сключено извънсъдебно споразумение (със САЩ - б.р.) и е призната вина и са платени колосални суми, които няма как да ни пробутат като историческо споразумение, колкото и да искат.

Председателят на ДАНС отговори: "ДАНС не е политическа полиция и вие го знаете много добре. Ако някое от лицата е извършило нещо против волята му, или е мотивиран по някакъв начин да извърши нарушение на закона, това ще стане ясно. Разследването на Прокуратурата е в съвсем начален етап, така че този въпрос ще се обсъди и с наблюдаващия прокурор. Ако се докаже закононарушение, лицата ще понесат своята отговорност. Въпрос на доказване е вашето питане, както и решение на българския съд".

Цонев обаче внесе уточнение, че политическата корупция е много важен елемент от националната сигурност. "Имате правомощията и достатъчно мотиви този казус да се разследва"

Асен Василев (ПП) отбеляза, че на изслушването не присъства представител на Прокуратурата, въпреки че е бил поканен. 

Бившият финансов министър и съпредседател на Продължаваме промяната попита конкретно шефа на ДАНС дали тя е поискала информация и сътрудничество с чуждите служби, или редът е обратен - т.е. чуждите служби са поискали данни и обмен от ДАНС, Тончев отговори, че именно Агенцията се е обърнала към партньорските звена.

"Прокуратурата си позволява да говори повече пред медиите, отколкото пред българския парламент", възмути се Василев.

"Отговорът в този формат е сложен. След образуване на нашата проверка сме осъществили обмен на информация с чужди партньорски служби", отвърна шефът на ДАНС.

Налице ли са данни за заобикаляне на Закона за политическите партии в частта му по отношение дарения към партии, попитаха от "Възраждане".

Пламен Тончев обясни, че проверката, която ДАНС извършва, е за осъществяване на съмнителни финансови операции. "Не разследваме дейността на политически партии", подчерта той. И добави: "Извършва се проверка за притежавано имущество от собствениците на компанията и свързани с тях лица".

Източник/ци: Шефът на ДАНС пред комисията: Nexo са купували имоти у нас и в чужбина с пари от оборота

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!