Скандал: Зам.-министър източил 32 милиона от БДЖ чрез фирми на дъщеря си

Нагла схема за източване на и без друго окаяния роден железопътен транспорт са проспали КПКОНПИ и подчинената на президента Румен Радев Държавна агенция Национална сигурност. За благодарност, че повече от 32 млн. лв. са изтекли от бюджета Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ), бившият й шеф Красимир Папукчийски е назначен за служебен зам.-министър на транспорта в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Цели 17 обществени поръчки на обща стойност 32 063 924,208 млн. лв. са били утвърдени от ръководството на НКЖИ в полза на частната компания “Некст Левъл Къмършъл“ ЕООД за периода 2016-2021 г., сочи проверка в регистъра за обществени поръчки.

Собственици на дружеството са Георги Христов Ангелов и Светослав Желязков Атанасов. От публичните данни в Търговския регистър е видно, че Георги Ангелов е съдружник с дъщерята на зам.-министър Красимир Папукчийски, Кристина Красимирова Христова в “Белащица Пропъртис” ООД, което се занимава съд строителство и управление на недвижими имоти.

Наследница на бизнес с диаманти и 61 млн. долара влезе в манастир

Красимир Папукчийски от години източва железниците чрез договори с подбрани фирми, в които участие има и дъщеря му. Съпругата му, с който е разделен, пък има лиценз за дезинфекцията на влаковете...

По смисъла на закона, щерката е пряко свързано лице с бенефициент на пари от родните железници, при това в особено големи размери. Най-скандалното е, че част от сумите са разписани от таткото на Кристина в качеството му на директор на НКЖИ. Преди да оглави пропитото от нечисти финансови интереси ведомство, Папукчийски е отговарял да усвояването и разпределението на средства от европейски и местни програми и проекти, в това число и за обществените поръчки в железопътната компания.

Нещо повече – дъщеря му е собственик на “Рейл Комерс -1” ЕООД, където е била съдружничка с баща си до преди той да заеме висша държавна длъжност. След назначаването си, Папукчийски прехвърля дела си на щерката, която доста добре се справя с материалната страна на живота, видно от документалните й обвързаности. Идеално затворен кръг!

На 31 май 2021 г. Красимир Папукчийски е утвърдил с подписа си превод на 1 274 000,00 лв. към “Некст Левъл” за Доставка на клеми струнни еквипотенциални, въз основа на сключено рамково споразумение №11298/10.12.2021. На 31 март още 797 240,64 лв. са отишли към ортака на щерката в изпълнение на друго рамково споразумение. На 31 септември други 5,257 млн. лв. са преведени от НКЖИ за доставка на бронзови въжета.

Други 1,8 млн. лв. е лапнал през 2017 г. Георги Ангелов, отново за доставка на въжета и проводници за мрежата. За същото през 2018 г. фирмата получава 2 912 001 лв. През 2019 г. преводът е за нови 3 725 881,60 лв.

През 2020 г. “Некст Левъл Къмършъл” получава баснословните 11 116 104 лв. отново за въжета и мрежови проводници. 10 месеца по-рано, на 10.02.2020 г. съдружникът на щерката Папукчийска се облажва с други 4 900 812 лв. По-дребните, шестцифрени суми изобщо не си правим труда да ги описваме...

Как и защо Министерството на транспорта допуска директорът на НКЖИ (и настоящ зам.-министър) Красимир Папукчийски да разписва договори за десетки милиони лева в полза на съдружника на дъщеря си, е въпрос, за който призоваваме компетентните органи начело с ДАНС и КПКОНПИ да дадат незабавен отговор. Проверка за подобни недопустими по смисъла на закона (и нямащи нищо общо с етиката и морала) обвързаности е елементарна и се прави с буквално няколко клика на мишката. Възможно ли е очите на контролиращите да са били широко затворени с процент от преведените средства?

Припомняме, че през декември 2021 г. Красимир Папукчийски бе уволнен от поста директор на НКЖИ по подозрения за умишлено нагласяване на търг за 300 млн. лв. в полза на конкретни фирми, понечили да се облажат от модернизацията на жп отсечката Перник-Радомир. Как и защо подобна личност е назначена от премиера Гълъб Донев да контролира транспорта, също е прелюбопитно.

Дали компанията освен бенефициент е и своеобразна пощенска кутия, трябва да кажат от НАП и финансовото разузнаване. Според запознати, Красимр Папукчийски е в доверителни отношения с други две ключови за системата на БДЖ фирми. Едната е “Гигастрой”, собственост на бившия директор на НКЖИ Димитър Гайдаров, за когото се смята че е “баща” на нашия герой по отношение на лошите практики във влаковия бизнес. Другата е “Трансстрой” Варна, собственост на Пламен Станимиров, който е негов бивш работодател.

На всичкото отгоре, съпругата му д-р Надежда Меразчиева (с която от 3 години живеят разделено) има лиценз от НКЖИ да отговаря за дезинфекцията в системата на железопътния транспорт. Сладка дейност, в която ежемесечно потъват “цял кош” държавни пари, докато влаковете са все така мръсни и смърдящи, а гарите – запуснати и мрачни...

Източник/ци: Скандал: Зам.-министър източил 32 милиона от БДЖ чрез фирми на дъщеря си - Lupa BG

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!