Следвайте "Буднаера" в Телеграм

1 милион души излязоха на протест срещу Макрон във Франция


Снимка: AFP/Alain Jocard, Обективно

Повече от 1 милион души се присъединиха към национлен протест, по данни на френското вътрешно министерство, срещу плановете за качване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години във Франция.

Около 80 000 протестиращи излязоха по улиците на Париж с демонстрации в още 200 френски града. Президентът Еманюел Макрон нарече реформите „справедливи и отговорни“.

Стачките сериозно затрудниха обществения транспорт и много училища бяха затворени. Протести се проведоха в цяла Франция, в Нант, Лион, Бордо, Марсилия и Тулуза, след като машинисти и служители в публичния сектор се присъединиха към протеста.

Ръководителят на големия синдикат CGT, Филип Мартинес, определи общия брой на протестиращите над два милиона, което е повече от цифрата на правителството от 1,12 милиона. 400 000 души са се присъединили към най-голямото шествие, започнало от Place de la République в Париж.

Подкрепени от успеха си, синдикатите обявиха нов ден за действие за 31 януари. Основният синдикат на средното образование каза, че 65% от учителите стачкуват, въпреки че министерството на образованието съобщи, че стчкуващите учители са 35%.

Според предложенията, очертани от премиера по-рано този месец, от 2027 г. хората ще трябва да работят 43 години, за да отговарят на условията за пълна пенсия, за разлика от 42 години сега.

Приветствана от правителството като жизненоважна мярка за защита на пенсионната система на Франция, реформата се оказва крайно непопулярна сред обществеността, като 68% казват, че са против, според проучване на IFOP тази седмица.

Всички синдикати в страната – включително т.нар. „реформаторски“ синдикати, които правителството се надяваше да спечели на своя страна – осъдиха мярката, както и лявата и крайно дясната опозиция в Националното събрание.

Тъй като неговата партия „Възраждане“ няма мнозинство, президентът Макрон ще бъде принуден да разчита на подкрепата на около 60-те депутати от консервативната партия „Републиканци“. Въпреки че по принцип са за пенсионната реформа, дори някои от тях предупредиха, че могат да гласуват против.

Източник/ци: 1 милион души излязоха на протест срещу Макрон във Франция - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!