Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корнелия Нинова: Връщаме мандата. Отиваме на избори, за съжаление!

Връщаме в понеделник мандата на президента Румен Радев.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на левицата. (По-късно стана ясно, че президентът ще приеми БСП във вторник.) 

В правомощията на президента е да задържи работата на този парламент, колкото прецени, изтъкна лидерът на БСП. 

Търсете отговорност от тези, които не пожелаха дори разговор, категорична бе Нинова в отговор на журналистически въпрос кой трябва да носи отговорност за проваление трети мандат.

На лидерската среща сутринта в Народното събрание на една маса по инициатива на Нинова седнаха лидерите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

От "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" обаче отказаха да участват в разговорите. 

"Днес не сме разговаряли за коалиционна формула и за правителство, а за да обсъдим как да решим важните за страната въпроси.

Четири партии се събраха, две отсъстваха - какво очаквате от нас - да ги молим да дойдат ли", продължи Нинова.

"Оставяме отворени за разговори по важните въпроси за България с всички", допълни тя. И напомни, че от страна на БСП агресия по адрес на другите партии не се е чула.

Запитана кой ще носи отговорност за това, че 48-ото Народно събрание не можа да излъчи кабинет, тя отговори: "Това ще прецени българският народ на предстоящите избори. А внушението, че за това би бил виновен третият мандатоносител, който и да е той, е манипулация." 

Отиваме на избори за съжаление, защото България няма нужда от това, посочи още тя. 

"Изведохме най-важните приоритети за България и българския народ в тези кризи. В 4 точки. Това са приоритети, които съществуват в програмите и намеренията а всички партии. Търсихме това, което да ни обедини, а не това, което да ни разделя, търсехме решение за излизане от политическата криза. Подходихме различно. Поканихме всички лидери на парламентарно представените партии.

Обсъдихме проведените днес разговори и възможните стъпки оттук нататък и решихме да върнем мандата на президента в понеделник”, каза лидерът на БСП - Корнелия Нинова в началото на брифинга. 

Нинова не отговори на въпроса дали на конгреса през февруари ще постави въпроса за промяна в отгошението към ГЕРБ. Социалистите имат решение на висшия си орган, което им забранява коалиране с партията на Борисов. 

А по повод заявката на Борисов, че в ГЕРБ са готови да преразгледат своето конгресно решение, забраняващо им съюз с БСП, Нинова отговори:

"Решението на ГЕРБ и на Борисов си е тяхна работа, в този момент ние не обсъждаме и не сме обсъждали такава реципрочна мярка. Но не се месим в решенията на други партии." 

На въпрос с каква нагласа ще отиде БСП на избори, Нинова отговори: “Отиваме с чисти, ясни, принципни и последователни позиции по политически въпроси. Ние сме принципна и диалогична партия, но и партия с позиции, и ги отстояваш последователно, независимо от това към кого ни пришиват”.

Относно коалиция с предходните партньори на партията - ПП и ДБ, Нинова каза, че остават “различни по някои въпроси”, но са отворени към разговори с всички по техните четири приоритета. 

Корнелия Нинова отказа да коментира новото лявото обединение, "докато не се изяснят какво са".

Източник/ци: Корнелия Нинова: Връщаме мандата. Отиваме на избори, за съжаление! (ВИДЕО)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!