Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Шефът на НАП има 1 милион лева в криптовалути


Данъчен №1 Борис Михайлов декларира пред депутати, че не е в конфликт на интереси по казуса с Nexo - не ползвал услугите им

Назначеният през август миналата година от служебното правителство на Румен Радев нов изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Борис Михайлов е инвестирал над 1 млн. лв. в криптовалута и ценни книжа в инвестиционни фондове.

Това е видно от декларацията му за доходи и имущество, обявена в публичния регистър на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Михайлов обаче днес заяви, че няма никаква връзка с разследваната от прокуратурата българска криптобанка Nexo - той никога не е ползвал услугите й. Пред бюджетната комисия в Народното събрание, събрала се специално заради казуса с Nexo, шефа на НАП изрично декларира, че няма конфликт на интереси по случая.

Най-голяма сума от личните си спестявания – над 760 000 лв., Борис Михайлов е вложил във фонд, инвестиращ на международните борсови пазари. Вложенията в криптовалута са на стойност около 380 000 лв., става ясно от декларацията, която е с актуалност юли 2021 г. Днес в парламента обаче не уточни в коя валута са криптовложенията му, нито кое дружество ги управлява. Декларира обаче, че никога не е бил в отношения с Nexo и няма конфликт на интереси по казуса.

Според официалната биография на Борис Михайлов, разпространена от Министерски съвет, преди да оглави НАП, той е бил ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право.

Около избирането му на поста изпълнителен директор на фонд "Земеделие" през 2021 г. се разрази скандал, след като ГЕРБ изнесе данни, че Михайлов е арестуван при разследване срещу група за данъчни измами. Оказа се обаче, че делото срещу него е прекратено, той е невинен, неосъждан и дори е осъдил прокуратурата за обезщетение по случая.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Шефът на НАП има 1 милион лева в криптовалути - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!