Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Достойни българи! Полицаите, отказали 10 000 евро подкуп, са студенти на УниБИТ


Младши инспектор Алек Каленски, четвъртокурсник в специалност „Национална сигурност“


Елена Симова е докторант в УниБИТ

„За вас са, имам и още...“, казал им сириецът

Елена Симова е докторант в УниБИТ. Алек Каленски е в 4-ти курс, специалност „Национална сигурност“, и се готви за защита на бакалавърска дипломна работа.

Полицаите, отказали 10 000 евро подкуп, са студенти на УниБИТ
Честните служители на МВР са докторант Елена Симова и Алек Каленски, четвъртокурсник в специалност „Национална сигурност“

"Не сме герои, а принципни професионалисти и честни хора! И се гордеем, че сме възпитаници на Университета по библиотекознание и информационни технологии!" 

Това са думи на двамата полицаи, които влязоха в новините преди ден с факта, че по време на нощно дежурство не са се изкушили от предложен подкуп от 10 000 евро, 3 000 лева и златен часовник марка Rolex. 

Елена Симова е докторант в УниБИТ. Алек Каленски е в 4-ти курс, специалност „Национална сигурност“, и се готви за защита на бакалавърска дипломна работа.

Двамата са били на работа в ранните часове на 18 януари, когато техният началник група старши инспектор Любомир Апостолов залавя мъж във видимо опиянение, докато прави скандал на кръстовището на бул. „Дондуков“ и бул. „Мария Луиза“. 

Старши инспектор Апостолов вика за подкрепление младши инспектор Елена Симова и младши инспектор Алек Каленски и за да тестват шофьорите за наркотични вещества и употреба на алкохол с техниката в тяхната кола.

DrugTest 5000 отчита положителна проба за 3 вида наркотици – канабис, амфетамин и метамфетамин, и се започва процедура по задържане на лицето – 23-годишния Ахмад Шамседдин Камиран, който говори прекрасен български език.

Престъпникът очевидно е бил подготвен и обигран. Привлича вниманието на полицаите Симова и Каленски с оплакване, че белезниците го стягат. Те уважават човешкото му желание да разхлабят железата и така виждат хвърлените пред задната седалка на патрулката пачки пари. „За вас са, имам и още...“, казал сириецът. До него в този момент е младши ивнспектор Симова и го предупреждава, че това е престъпление.

По-късно предложил 3000 лева и златния си Rolex на старши инспектор Апостолов и младши инспектор Каленски, докато го съпровождат до ВМА за кръвна проба.

Историята, която донесе медийната слава на двамата пътни полицаи и техния началник Апостолов на връх Атанасовден, всъщност е ежедневие за хората в униформа на пътя. 

Сред колеги в УниБИТ Елена Симова е споделяла, че почти на всяко дежурство задържа водачи след употреба на наркотични вещества, стотици са случаите в професионалната й практика. 

Каленски коментира, че три пъти досега му е бил предлаган подкуп. За първи път обаче сумата била толкова голяма. Полицаят твърди, че дори и не си е помислил да вземе парите.

В УниБИТ – в бакалавърски и магистърски специалности, се обучават много действащи полицаи, привлечени от качеството на учебния процес и възможността за натрупване на знания и умения за експертиза в практиката.

Гордост за всяко висше училище е неговите възпитаници да показват на света, че са достойни хора, честни граждани, истински професионалисти и пример за обществото, коментира ректорът на УниБИТ проф. дн Ирена Петева.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Източник/ци: Достойни българи! Полицаите, отказали 10 000 евро подкуп, са студенти на УниБИТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!