Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Балонът скоро ще се спука

Опорките за NEXO вече граничат с трудно смилаеми за всеки нормален и разумен човек мисли

Сериозно пропукване в опорките покрай разкритията около NEXO наблюдаваме тези дни. Първата опорка, която мигновено беше спусната от близки около ДБ и ПП медии и лица, беше, че това е някаква импровизирана самодейка на прокуратурата, която лично главният прокурор Иван Гешев е измислил и приложил. Разбира се, тази опорка беше мигновено опровергана, като най-интересното е, че дори сред хора от самите по-нагоре посочени партии, се чуха гласове, че NEXO са разследвани и в други страни, но тук Гешев нарочно бил направил шумна акция в точно определен момент.

А всъщност както вече е ясно и на малките деца, срещу NEXO през последните две години има десетки разследвания и забрани. В САЩ още в края на 2021 г. щатът Ню Йорк наложи забрана на компанията да предлага един от продуктите си - депозит с висока лихва, като причината е липсата на лиценз за тази дейност. Данните са за близо милиард долара, вложени от американски граждани в този депозит. През миналата година още 7 щата започнаха съдебни процедури срещу NEXO. Всичко това наложи компанията да премахва своите продукти и услуги на американския пазар, който заемаше около 30% от портфолиото им.

Във Великобритания, също през миналата година, вложители в NEXO заведоха дела срещу компанията. Причината - отказали са да им позволят да изтеглят вложения в размер на 126 млн. долара, като са им замразили и сметките. По подобен начин се разви ситуацията и в Естония, което принуди компанията да се изтегли и от там - извършване на нерегламентирана дейност, за която нямат лиценз.

Простичко обяснено - NEXO са пирамида за криптовалута, през която са източени милиарди.

Точно заради всичко изброено, на брифинга, даден от нашата прокуратура във връзка с разследването, имаше представители на Британската агенция за борба с престъпността, което напълно потвърждава думите на главния прокурор, че се касае за съвместна акция, а началото е поставено от чужди служби, които са засекли съмнителни транзакции, целящи да се заобиколят наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, фирми и граждани от Русия.

Да не забравяме и че главният офис на NEXO е в Лондон, a според изнесените данни, oт терористичната организация „Хамас“ са извършвали трансакции в платформата, като едно от най-сериозните обвинения срещу компанията е и за нарушване на санкциите срещу Русия.

Резултатите по делото бяха оповестени от българската прокуратура, защото тя е поела случая, тъй като четиримата заподозрени са българи и фирмата е ръководена от българска територия. Надали на човек с нормално протичащи мисловни процеси, може дори да му хрумне, че който и да може да си измисли такива твърдения и да ги оповести публично, докато до него стоят официални представители на разследващ орган от чужда страна. А в България, както се убедихме, не само, че на много хора им хрумна, а даже подеха медийна кампания по тази опорка.

Втората партенка беше спусната през т. нар. разследващ сайт Биволъ, който отдавна обслужва интереси около кръга на ДБ и ПП, и веднага захваната от другия подобен сайт, с който всъщност са едно цяло - bird. Те пуснаха „информация“, че Антони Панайотов Тренчев, който е баща на основателя на криптобанката NEXO Антони Тренчев е бил съдружник с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според медията, през 1997 г., Тренчев става управител на фирмата „Джи енд би травъл къмпани“ заедно с Бойко Борисов. Веднага обаче се разбра, че се касае неработеща от... 30 години фирма. В този дух на „разкритията“ вереоятно скоро можем да очакваме твърдения за връзка между някой далечен предшественик на лидера на ГЕРБ и баба на Тренчев например.

Когато и това беше мигновено и фактологически опровергано, дойде ред на твърдението на bird, че NEXO са дарили хиляди левове на ДБ, за да „ги развеят в точния момент, защото такива са ченгеджийските схеми“. Това е точният цитат на думите им, който затвърждава мнението, че освен слаби, опорките вече граничат с трудно смилаеми за всеки нормален и разумен човек мисли.

Както се разбра, от компанията са дарявали суми на ДБ и ПП, което обаче е потвърдено от журналист на Капитал, като неговите доводи са, че надали тези пари са били мръсни, а партиите може да не са знаели за тези суми. Това пък твърдение - за вероятно незнание от страна на двете партии, беше опровергано от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който директно заяви, че коалицията няма да връща 100-те хиляди лева дарения от служители на NEXO, обяснявайки, че данните са публични и са в отчета им пред Сметната палата. „Това означава да кажем на хората, които са дали тези пари, на цялата българска общност, която е дарявала, че има нещо нередно в това“, допълни Иванов.

Припомняме, че се касае за дарения от 140 000 лв., разпределени между петима служители на сравнително ниски нива в криптобанката, 5 по 20 000 лв. Два дни по-късно още двама служители даряват отново по 20 000. Случайно и едновременно дарени точно тези еднакви суми...

Тоест и тази опорка, по-точно тези две опорки - че това са дарения, уж направени с цел да се дискредитират двете партии или че лидерите им не са знаели за тях, мигновено бяха оборени. Нещо повече - те бяха оборени от хора в или около самите коалиции. А и от NEXO потвърдиха, че са финансирали предизборни кампании на ДБ, водени от „будна гражданска съвест“.
Появи се следващата опорка, която всъщност доказа, че положението е крайно критично, тъй като и защитата около ПП и ДБ започна сериозно да издиша, измисляйки все по-нелепи обяснения. Та новото твърдение беше, че по света никоя прокуратура не развявала публично такива разследвания, нито давала пресконференции, което означавало, че Иван Гешев и българската прокуратура имат скрити намерения и обслужват нечии интереси.

Но в този момент по-бдителните, активно следящи политическия и обществен живот в САЩ, припомниха, че през октомври 2022 г. главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс нареди две платформи за заем на криптовалути, включително NEXO, да прекратят дейност в щата, като месец по-рано тя заведе дело срещу тях за измами на инвеститори. И това беше медийно оповестено в САЩ, като самата Джеймс постоянно беше в прожекторите, обявявайки, че ще търси компенсация за хилядите измамени. По случая имаше и официално съобщение на нюйоркската прокуратура.

Дойде време за още една опорка, директно подадена от Христо Иванов, според когото този скандал е избран да бъде разгласен точно в момента, в който президентът трябвало да връчи третия мандат. Интересното е, че вече самият скандал и разследването спряха да бъдат отричани. Напротив, самият Иванов каза, че това е „реално разследване“.

Тук обаче президентът Румен Радев обясни, както и отдавна се говори всъщност - още преди скандалните разкрития за NEXO, че решението му да даде третия мандат на БСП, е взето преди изнесената информация за компанията.

Че се касае за сериозен удар по балона ПП и посестримата им ДБ, стана ясно от разпилените им и неубедителни реакции на въпросните през последните дни. Опорките са спуснати на парче, не са добре обмислени, някои от тях даже са опровергани от хора в двете партии, а обслужващите ги медии в трескавите си опити да замажат случващото се, допускат прозрачни грешки. Все още в тях дефилират и представители на едната или другата партия, които продължават да твърдят, че това е акция, замислена и проведена от българската прокуратура, докато паралелно с това, в друга медия например Христо Иванов казва, че това е реално разследване, което не касае само страната ни. А-ха някой от обслужващите журналисти да напише, че даренията не са точно дарения и може да са нарочно направени с цел дискредитация, появи се политик от ПП или ДБ, който пък заявява, че не вижда нищо лошо в тях и даже са декларирани.

Хаосът е пълен, балонът сериозно се пропуква и е въпрос на време да се спука, унищожавайки с хвърчащите си парчета именно надувалите го дълго време. Самите участващи в този маскарад, доскоро колаборирали се активно, вече видимо се опитват да се дистанцират от най-проблемните елементи по веригата, както това направи например депутатът от ПП Настимир Ананиев (за когото се появи информация, че е свързан с NEXO и лица от компанията), който заяви, че последно се е виждал с Антони Тренчев „на улицата преди година“. Големият въпрос вече не е дали, а кога и кои ще са най-потърпевшите по веригата ДБ, ПП.

Източник/ци: Балонът скоро ще се спука - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!