Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джина Лолобриджида си отиде на 95 години - през 60-те години на миналия век бе обявена за най-красивата жена в света (СНИМКИ)

Италианската актриса Джина Лолобриджида почина на 95-годишна възраст, съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенция АНСА.

На 4 юли 2022 г. една от иконите на световното кино - Джина Лолобриджида навърши 95. Една от най-красивите жени на планетата, родена с музикалното име Луиджина Лолобриджина, доживя дълбоки старини и до последно живя в лукса на вила с антична архитектура в Рим. През последните години обаче бе подложена на психически тормоз от най-близките си.

Единственият й син и внукът й поискаха да бъде поставена под попечителство, заради съмненията, че е манипулирана от своя млад асистент Андреа Пиацола, който "плячкосвал" богатството й.

Джина Лолобриджида е една от трите най-големи звезди на италианското кино, заедно със София Лорен и Клаудия Кардинале. През 1947-а година е трета на конкурса "Мис Италия", а през 60-те години на миналия век бе обявена за най-красивата жена в света.

Красивата италианка е родена на 4 юли през далечната 1927 г. в Субиако. В продължение на половин век тя е на екрана и е носител на наградите наградата "Хенриета" през 1961-ва, "Златен глобус" за най-добра актриса в мюзикъл и комедия през 1969-а, "Златен глобус" за най-добра поддържаща роля през 1985-а, награда на БАФТА за най-добра чуждестранна актриса и "Давид на Донатело" - най-високата награда за италианско кино, еквивалент на "Оскар" на Американската академия.

Лолобриджида е една от малкото красавици в света на киното, която има зад гърба си един-единствен брак - с Милко Скофич, от когото е единственият й син - Милко Скофич-младши. Именно от него произтичат и огорченията й.

В едно от последните си изявления в телевизионно интервю преди две години, Лолобриджида каза: "Не заслужавам да бъда унижена по този начин!..." Кинозвездата имаше предвид наложеното й от съда попечителство, което ограничи свободата й да разполага с имуществото си, като при това я унижи, като неспособна да "преценява реалността".

Актрисата сподели, че тревогите около този скандал нарушават не само личното й пространство, но волята й и правото й да изживее спокойно старините си. Нещо повече, тя каза в прав текст: "Изморена съм. Трябва да ми бъде позволено да умра в мир".

Скофич-младши пък обяви, че е завел делата от любов към майка си и твърди, че емоционалното й състояние е на 5-годишно дете. Той директно обвини 34-годишният асистент на Лолобриджида - Андреа Пиацола в опит за манипулация и ограбване.

Джина Лолобриджида заедно с Жерар Филип във "Фанфан Лалето"

Противно на мнението на сина си, Лолобриджида смята, че Пиацола е добър човек, който незаслужено си е изпатил заради скандала. След налагането на попечителството от страна на сина й, Лолобриджида заплаши близките си, че не желае да ги вижда. Нито сина си, нито внука Димитри.

Актрисата заедно с Антъни Куин в "Парижката Света Богородица"


Филмите, които я правят световноизвестна са "Фанфан Лалето" (1952) и "Парижката Света Богородица" (1956).

Джина Лолобриджида винаги е била харесвана, но в младостта си рядко се е забърквала в емоционални залитания и авантюри, въпреки че се е снимала с най-красивите мъже на своето време: Антъни Куин, Хъмфри Богарт, Марчело Мастрояни, Рок Хъдсън и др.

След като се оттегли от света на киното, актрисата стана фотограф и скулпор. 

През август м.г. някогашната секс икона на италианското кино се кандидатира за сенатор. Тя бе номинирана от предизборната листа "Суверенна и народна Италия", зад която стояха Комунистическата партия, Социалистическата партия, движенията "Гражданско действие", "Все още Италия" и "Да си върнем Италия". Актрисата обаче не успя да събере достатъчно подкрепа, която да й осигури място в италианския Сенат.

Източник/ци: Джина Лолобриджида си отиде на 95 години (СНИМКИ) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!