Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Слави Трифонов: Седем са служителите на Nexo, които даряват по 20 хил. лв. на ДБ! "Христо, ти дългата ръка на ГЕРБ ли си?"


Мандат повръщам - пари НЕ връщам! Facebook

Слави Т. Трифонов

Седем, а не пет са служителите на разследваната криптобанка Nexo, които през 2021 г. даряват по 20 000 лева на “Да, България”.

На 22 октомври 2021 г. петима служители на Nexo - три жени и двама мъже, правят дарения от по 20 000 лева за партията, оглавявана от Христо Иванов. А три дни по-късно на още две служителки на Nexo им хрумва да дарят по 20 000 лева. Бройката се установява лесно, след като бъдат сравнени имената на дарителите с техните профили в LinkedIn.

И така, общата сума на даренията от служителите на Nexo за предизборната кампания на “Да, България” възлиза на 140 000 лева.

Снощи гледах Христо Иванов в “Панорама” и там той каза, че ще се обяснява за тия дарения. Само че аз не виждам много интерес от страна на медиите да го питат, че да се обяснява. Не виждам особен интерес към темата и от дежурните моралисти в социалните мрежи.

А въпросите биха могли да бъдат много интересни. Например:

-Как така на седем души от една и съща компания им хрумва една и съща идея да дарят една и съща сума на една и съща партия? А петима от тях правят дарението даже на една и съща дата?

-Тъй като въпросните дарения не изглеждат като акт на индивидуална воля на служителите, имало ли е скрита договорка между лидера на “Да, България” и лидерите на Nexo?

-Обещавал ли е лидерът на “Да, България” политически услуги на лидерите на Nexo?

-Можело ли е въпросните 140 000 лева да бъдат отчетени като дарение на Nexo или лидерът на партията се е притеснявал да не светнат обвързаностите с меко казано съмнителната криптобанка?

-Получавала ли е “Да, България” дарения от служители на Nexo и за предизборната кампания през септември 2022 г., когато вече се знае, че има разследвания и съдебни дела срещу Nexo съответно в САЩ и Великобритания?

-Каква отговорност ще поеме проатлантическата и проевропейска партия “Да, България”, ако се окаже, че е финансирана от компания, която пере руски пари и нарушава санкциите срещу Кремъл?

И накрая един въпрос извън темата. Слушам изказванията и заявките на Христо Иванов от последните дни относно възможностите за съставяне на правителство с подкрепата на ГЕРБ. Та, искам да го попитам:

Христо, ти дългата ръка на ГЕРБ ли си?

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!