Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Филтър" публикува видео на Морфов, който драска по вратите в Народния театър

filternews.bg публикува кадри от поредната акция на режисьора Александър Морфов в Народния театър „Иван Вазов“. 

Действието се развива около час след полунощ. Преди това Морфов с група приятели и съпругата си Рени Врангова е бил в ресторанта на театъра.

7 януари, 2023 година, събота. В Народния театър е минала постановката на възобновеното представление на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ от Николай Ердман. Оригиналното заглавие на творбата е „Самоубиецът“, я тя е забранена от цензурата в продължение на десетилетия. Спектакълът на Морфов за известен период пада от афиша на първата ни трупа, но след като Васил Василев става директор, тя е възобновена.

По време на възстановителните репетиции Морфов емоционално е благодарил на колегите, които участват в представлението, въпреки че с част от тях не си говори. Причината е скандалът в Народния театър в края на октомври, когато именитият режисьор надраска вратата на Велислава Кръстева с обидни надписи и изкърти табелката с името й. Кръстева е настоящ пиар на театъра и бивш на ДПС, като на последните избори придружи Доган по време на гласуването. Огромната част от актьорите и служителите в Народния театър са възмутени от това, което Морфов е направил, и подкрепят директора Васил Василев, който също изразява неодобрение за действията на режисьора.

След края на представлението на „Животът е прекрасен“ Морфов сяда с компания да отпразнуват в ресторанта на театъра. След почерпката режисьорът очевидно е събрал още една солидна доза патриотизъм в гърдите си и решава да продължи протестната си акция, запечатана от камерите в театъра. Полунощ е отминала, а стрелката на часовника приближава 1 часа. Морфов се движи наперено по коридора, в който се намира администрацията, и се насочва към вратата на Васил Василев. Вижда се как вади флумастери и изписва „Официален офис на ДПС“. След това се отправя обратно по коридора, изведнъж се обръща и разтваря широко ръце, изразявайки самовъзхищението си от това, което е направил.

По-късно се вижда как вика и компанията да оцени смелата му акция. Най-впечатлена от четворката е Албена Колева, която превъзбудено ръкомаха през цялото време. Групата е в приповдигнато настроение и очевидно одобрява акцията.

На втория ден след нея Александър Морфов дава интервю за сайта „Площад Славейков“, в което признава авторството на надписите.

Актьори напускат спектакъла „Животът е прекрасен“

Недоволни от поведението на режисьора Александър Морфов, няколко актьори, сред които Стефания Колева и Деян Ангелов, са се отказали от участие във възстановената постановка на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ по пиесата на Николай Ердман „Самоубиецът“, която 60 години е забранена от комунистическата цензура. Написана е през 1928 г., а е поставена за първи път в СССР през 1987 г. След като режисьорът Александър Морфов надраска отново вратите на директора на трупата Васил Василев и пиарката Велислава Кръстева миналата събота съответно с надписите „Офис на ДПС“ и „Приемна ДПС“, Дарин Ангелов също е взел решение да се оттегли от постановката на Морфов.

Преди поредното драскане на вратите в трупата избухва друг скандал по време на възобновеното представление на „Животът е прекрасен“, когато актрисата Албена Колева, дъщеря на Тодор Колев и една от най-големите поддръжнички на Морфов в конфликта му с Велислава Кръстева, определя публично актьорите от трупата като изтерзани членове на Болшой народен театър. Колегите ѝ са останали шокирани и са се почувствали унизени, още повече че през последните седмици се опитват да тушират напрежението в състава. Много от тях са заявили, че също обмислят да напуснат представлението.

В арт съсловието смятат, че Морфов провокира директора Васил Василев и дава повод на служебния министър на културата Велислав Минеков да поиска отново оставката му. Скулпторът, който бе член на „Отровното трио“, не спира с публичните си изяви срещу първата ни трупа. Гилдията е изненадана от поведението на Минеков, който влезе в конфронтация и с Радев по отношение на конфликта в Народния театър. Президентът се срещна с по-голямата част от трупата в края на миналата година и даде гаранция, че актьорите повече няма да бъдат обиждани публично. Това беше знак, че така се поставя точка на враждата. Въпреки това впоследствие Минеков, който е назначен за министър от Радев, не спря да твърди, че на първата ни сцена се провежда политическа дейност, визирайки присъствието на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева, като отговорник за връзките с медиите в състава.

По всичко личи, че Морфов и актьорите, които са зад него, няма да се примирят с Велислава Кръстева в трупата и никакви помирителни срещи няма да тушират напрежението в нея. В същото време се засилва противопоставянето между Морфов и по-голямата част от състава, която подкрепя директора, който доведе световни режисьори в трупата, а салоните за представленията са пълни.

Източник: filternews.bg

Източник/ци: "Филтър" публикува видео на Морфов, който драска по вратите в Народния театър | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!