Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Богомил Бонев: Бесен съм!

Bogomil Bonev

Не сме хора. И не сме общество.

Бащата карал с превишена скорост, детето не е било в детско столче. Бащата убива детето си. И, вместо да страдат за детето си, тези родители нападат лекарката. Дали е емала алкохол или не, това няма значение за живота на детето.

Журналистите също се държат като лешояди.

Вместо да сме благодарни, че въобще има още лекари в нечовешките условия на Бърза помощ, ние реагираме като първобитни диваци и искаме да изгорим на клада лекарката.

Бесен съм!

Лекарката от катастрофата със загинало дете: Дрегерът отчита и стари проби

Нямам никаква представа как се е получила тази положителна проба. Предната вечер бях с хипертонична криза и ми бяха направени инжекции по повод сваляне на кръвното налягане. Това заяви пред bTV д-р Диана Димова от Центъра за спешна помощ във Враца, която даде положителна проба за алкохол след тест с дрегер по време на работа.

Медичката бе в един от двата екипа, изпратени на мястото на катастрофата на пътя Враца-Криводол, при която загина 3-годишно момченце. Колата, шофирана от бащата на детето, се обърна в дере, след като е поднесла на мокрия от дъжда път. Водачът е карал с висока скорост - над 100 км/ч, а момченцето не е било в столче, а в ръцете на майката. След смъртта му роднините атакуваха Центъра за спешна помощ в областния град и обвиниха лекарката, че била пияна.

От Областната дирекция на МВР потвърдиха, че пробата на д-р Димова с дрегер за алкохол е положителна. Директорът на полицията във Враца старши комисар Цветко Нинов обаче заяви, че това е нарушение на трудовото законодателство, а не на Наказателния кодекс. 

"Аз съм с високо кръвно и пия лекарства, които са съвместими с повишаване на кръвната проба. Дрегерът, който е направен в центъра отчита и стари проби. А дали тази е моята?", добави лекарката, като уточни, че не е дала кръвна проба.

Д-р Диана Димова подчерта, че е направила теста с дрегер за алкохол, защото не е имало причина той да отчете положителен резултат.

"Самата аз бях сигурна, че нямам проблем. Факт е, че се движа с автомобил, как мога да дам такава положителна проба. Потвърди се и от самите ми колеги, че нямам такъв проблем. Важна е адекватността на действията в онзи момент", добави тя.

Д-р Димова уточни, че въпреки че работното й време е от 19.30 ч., тя е била в Спешния център половин час по-рано.

"Моето работно време е от 19:30 часа, аз отидох на работа в 19 часа, а сигналът се подаде в 19:03 часа. Ние тръгнахме веднага. В 19:04 часа линейката излетя, пристигнахме в 19:09 часа. Видяхме какво е положението. От полицията помогнаха колата да бъде повдигната. Детето беше напълно смазано. Близки го издърпаха и буквално го хвърлиха в линейката, а ние потеглихме", каза лекарката.

Тя бе категорична, че момченцето е било без жизнени показатели.

"Направихме реанимация в линейката, но детето беше мъртво. То беше мъртво не от момента, в който го извадихме, а от доста преди това", обясни д-р Димова.

Думите й бяха потвърдени и от друга медичка, присъствала на мястото на катастрофата.

"Отидох на място, видях, че детето е затиснато под ламарините на автомобила. Помолих полицаите да помогнат, да вдигнат колата, за да го извадим. Детето нямаше жизнени показатели. Д-р Димова съдействаше в линейката. Моята работа е да й включа монитора, тя да провери има ли сърдечна дейност детето. Това правеше", обясни Диляна Йорданова.

"Медицински надзор" започва проверка в ЦСМП във Враца, която трябва да установи спазването на медицинските стандарти при оказване на помощ и други изисквания, свързани със спешното състояние на пострадалите при катастрофата.

Според директорката на Спешния център дрегерът, направен на д-р Димова, е показал 1,44 промила алкохол в издишания въздух.

"Д-р Димова ми каза, че не пие, не приема алкохол и е дошла на работата си със собствения й автомобил. Виждам колко добре е написан фишът, нямаше дъх на алкохол. Как решиха да я обвинят?", попита д-р Галина Лещарска, цитирана от Нова телевизия.

Тя каза, че ще разгледа отново всички обстоятелства, преди да реши дали да уволни лекарката. "Ще разговаряме какви медикаменти приема", допълни д-р Лещарска.

Източник/ци: Лекарката от катастрофата със загинало дете: Дрегерът отчита и стари проби | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!