Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фрог: Спецпрокуратурата искала да изчезнат показанията за Младен Маринов и рушвета от 100 бона месечно


Младен Маринов, Цветан Панков и Кирил Ванков

В закритата вече специализирана прокуратура са искали да се унищожат показанията на свидетел с тайна самоличност, регистриран под №478 по досъдебно производство №13/2017 по описа на ГДБОП.

В тях той разказва: “Няколко пъти Живко ми е казвал, че с Младен Маринов се среща лично само Ради Ланеца и че на вътрешния министър Маринов плащат много - 100 хил. лева месечно, за да не бъдат закачани от полицията”. Това научи Фрог нюз от източници в Съдебната палата.

“На практика всички, които са се докоснали по време на работата си до тези признания, имат нелека съдба”, категорични са източниците ни.

Според тях всичко започва със задачата да бъде разпитан въпросният човек, който е бил наясно с начина, по който действа наркобандата на Радо Ланеца, Весо Паяка и Стъкларя. На срещата отиват оперативен работник от наркоотдела в ГДБОП и разследваща полицайка /имената им умишлено ще спестим/. Именно там мъжът за първи път отваря дума за подкупа. Признанията му са били документирани по надлежния ред, а след това представени по делото срещу групата на Ланеца на наблюдаващия прокурор.

Отпор
Източниците ни разказаха, че малко след това обвинителят е бил приканен да се отърве от свидетелствата, но той отказва. Странно е, че по-късно този обвинител е “награден”, като е командирован в отдалечен граничен район.
Паралелно с това оперативният работник и разследващата полицайка са били посъветвани да напуснат. След отказ, първият е преместен в друга служба, а вторият е подложен на друг вид изпитание. Какво е то?

На 25 юни 2020 г. изненадващо са задържани за подкуп началника на наркозвеното в ГДБОП Цветан Панков и неговия заместник Кирил Ванков - хора, които имат решаваща роля за разкриване на наркогрупата на Ланеца и Паяка. Според официалната информация на МВР Стъкларят - също от тази банда, е дал на Панков 5 000 лева при среща на четири очи. В това време Ланеца и Стъкларя са били обявени за издирване дори и чрез Интерпол по искане именно на ГДБОП. Странно е как ден по-рано те се появяват в спецпрокуратурата, за да дадат показания срещу двете ченгета, които ги преследват. Как са влезли в България незабелязано? Защо след като са цъфнали в спеца, не е била уведомена службата, която ги издирва близо три години? Все въпроси, на които няма отговор.

В деня на ареста на Панков и Ванков в същата спецпрокуратура е била привикана и разследващата полицайка, оформила показанията на тайния свидетел, разказал за 100 -те бона подкуп. Според източниците ни тя е престояла там часове наред, с надеждата, че ще “пропее” срещу колегите си. Говори се, че дори е била предупредена, че ако не се сети за “нещо срещу тях”, може да бъде подведена под наказателна отговорност. Разбирайки, че тази цел няма да бъде постигната, дамата е пусната да си върви.

Друг таен свидетел

В заплетената наркосага на повърхността изплуват важни показания, дадени пред специализирания съд на 26 януари 2021 г. Те са направени от друг Свидетел № 456 с тайна самоличност. На въпрос дали групата на Ланеца е била покровителствана от полицаи, той съобщава дословно: “Мога да кажа за друго наказателно производство, а именно за задържаните полицаи от ГДБОП, че ръководителите на това ОПГ Радо Ланеца и Весо Паяка са дали лъжливи показания по тези лица и по това дело са пуснати”.

В момента двете дела - това срещу групата на Ланеца и срещу двамата антимафиоти, се намират в съдебна фаза. Те са толкова преплетени и свързани помежду си, че надали юристите ще се изненадат, ако накрая се окаже, че зад тях стои огромен таен заговор, целящ уличените наркоиграчи да излязат чисти от ситуацията.

Тефтерчета

Защо? И кой има интерес от всичко това? Отговорът на тези въпроси може би се крие в намерените веществени доказателства по време на полицейската акция срещу групата на Ланеца през 2017 г. Тогава оперативните работници от ГДБОП попадат на две тефтерчета. В тях подробно са били описани подкупите, които бандата е давала на хора от изпълнителната и съдебна власт. Нещо като “такса спокойствие”. В тефтерите фигурират имена на служители от СДВР, ГДБОП, следствието, районна прокуратура, софийска градска прокуратурата и т. н. Общата сума на рушветите е възлизала на 780 000 лева месечно. До този момент нито една служба не се е захванал да разплита скандалната информация. Нещо повече, има данни, че от “Вътрешна сигурност” са се направили на “ три и половина”, само и само да не си вкарват този “таралеж в гащите”. В същото време в криминалния свят усилено се коментира, че за главата на Ванков и Панков са дадени 1 млн. лева.

Припомняме ви, че задържането им стана повод да бъде поискана и оставката на тогавашния шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Вероятно той също е знаел отлично за тайния Свидетел и показанията му за 100 000 лева подкуп за Младен Маринов - тогава вътрешен министър. До този момент Маринов, настоящ депутат от ГЕРБ, не е отрекъл публично изнесените факти.

Според източниците ни от Съдебната палата в групата на Ланеца е имало двама съученици  на тогавашния зам.-шеф на ГДБОП Любомир Янев. Говори се дори, че той се е срещнал с единия от арестуваните. След отстраняването на Ивайло Спиридонов, Янев сяда в неговия началнически стол.

Екип на Фрог нюз

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Източник/ци: Спецпрокуратурата искала да изчезнат показанията за Младен Маринов и рушвета от 100 бона месечно | SvobodnoSlovo.eu

Само във Фрог: Спецпрокуратурата искала да изчезнат показанията за Младен Маринов и рушвета от 100 бона ме...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!