Това ще гарантира на всички българи инфлация плюс поне 10% над средноевропейската, т.е. обикновения българин ще обеднее допълнително...

Daniel Bojilov

Каквото баба си знае това си бае. Та и аз така с разясняването на вредите от влизането на България в Еврозоната, особено ако това стане сега.

Инфлацията ще скочи значително. Причината за това е, че към момента резервите, които са задължени да подържат банките по изискване на БНБ е 10% от привлечените средства. Това в момента се равнява приблизително на 13 млрд. лв. С влизането на България в Еврозоната изискването за подържане на резерви ще падне на 1%. Т.е. около 12 млрд. лв. ще се влеят на пазара. Както знаем от елементарните правила на икономиката увеличаването на паричното предлагане на фиатни пари води до пропорционално увеличение на инфлацията.

Това ще гарантира на всички българи инфлация плюс поне 10% над средноевропейската, т.е. обикновения българин ще обеднее допълнително. За бонус ще си имаме значително повишаване на рисковото кредитиране от банките, които ще се опитат да раздадат този ресурс като кредити по възможно най-бързия начин и по тази причина ще занижат изискванията към кредитополучателите. Това на следващия етап ще се превърне в натрупване на лоши кредити в самата финансова система, което ще доведе до още по-сериозни проблеми.

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!