Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова грозно атакува Радев през дъщеря му и БНТ

Автор: Ружа Райчева, OFFNews.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смеси личния живот с политиката и зададе провокативен въпрос на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. На днешното заседание на парламентарната комисия по култура и медии тя попита дали "президентската дъщеря" участва в продукция, финансирана от обществената телевизия.

Емил Кошлуков беше поканен на днешното заседание заради вълната от критики, заляла филма "Ботев" на Максим Генчев. На 2 януари по БНТ беше телевизионната премиера на филма на Генчев. Продукцията е създадена с партньорството на обществената телевизия, въпреки че започва като "crowdfunding" кампания с подкрепата на община Калофер.

Нинова помоли Кошлуков да обясни какво е участието на БНТ във филма "Ботев", както и в нов филм на Генчев, в който се твърди, че ще участва дъщерята на президента Румен Радев Дарина.

Кошлуков отговори лаконично, че филмите в БНТ се финансират по силата на чл. 6 на Закона за филмовата индустрия, който гласи, че трябва да се насърчават българските автори, и на чл. 19, който казва, че трябва да се насърчават чуждите филмови продуценти.

Той каза, че за двете филмови сесии, в които е бил директор на обществената телевизия, са дадени над 12,5 млн. лева за българското кино, което не се е случвало в предходните пет години.

Нинова отново настоя директорът на БНТ да отговори "участва ли президентска дъщеря" в продукция, финансирана от обществената телевизия. След кратко увъртане Кошлуков отговори иронично:

"Да, президентска дъщеря участва във филм, финансиран от БНТ. Мога да ви кажа защо: защото съпругата му почина и той почина, и само тя остана... Само Станка Желева е - дъщерята на Желю Желев."

"Иронията в случая е неуместна. Знаете за кое участие и за коя дъщеря на президента говоря. Пишат всички медии, г-н Кошлуков, попитали сме Ви заради обществената реакция", каза Нинова. 

Тя обяви, че още утре от БСП ще внесат проект на решение в парламента, с което Сметната палата да направи одит за законосъобразността около изразходването на средствата в БНТ, идващи от джоба на данъкоплатците. "Също така ще сезираме СЕМ - за законосъобразност, за президентски дъщери - всичко! От - до", каза още Корнелия Нинова. 

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков отбеляза, че СЕМ няма право да се меси в програмната политика. По думите му, ако има конфликт на интереси, трябва да се провери, а ако има нарушения - да се вземат мерки.

"Но всичко това трябва да стане по по-институционален начин. Не не сме "за" да нападнем дъщерята на президента. Не бива да се напада едно момиче, което е 2-3 курс в НАТФИЗ. Априори да превърнем дъщерята на президента в човек, който няма право да мръдне никъде - просто не бива. Повечето имаме деца и аз се поставям в това положение", каза Биков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подкрепи тезата на Биков: "Децата на политиците не бива да бъдат закачани. Дори мафията не посяга на жените и децата", каза той.

Преди да бъде изслушан Кошлуков и служебният министър на културата Велислав Минеков отговаряше на въпроси от народните представители. Председателят на комисията Иван Ченчев го попита на каква база е бил финансиран филма за "национална светиня" като Ботев. 

"Този филм няма нищо общо с това, което е в правилата в Закона за филмовата индустрия. Той е с частно и мъчително спонсорство, доколкото знам. Миналата година бях помолен да помогна с разрешение на кораба "Радецки". Идеята ми звучеше добре. За съжаление и до ден днешен не съм го гледал", заяви Минеков.

Той каза, че не може да има отношение към нещо, което не е видял и добави, че в крайна сметка не е критик, а министър.

Източник: OFFNews.bg

Коментар по темата от "24 часа":

Дарина, дъщерята на президента, има право на свой живот. Обратното е жестоко и несправедливо

На 1 януари президентът Румен Радев пусна в профила си във фейсбук снимка, от която се разбра, че е бил с дъщеря си Дарина на новогодишния концерт на Виенската филхармония. Социалните мрежи реагираха както винаги - те силно любят и мразят. И повече кънтят вторите.

Момичето, студентка в НАТФИЗ, за което преподаватели и колеги споделят, че е талантлива и от нея ще стане добра актриса, дни по-късно бе въвлечена в нов, абсурден вихър покрай един слаб филм. Откровената глупост или злонамереност стигна до “разконспириране” оцеляването на директора на БНТ срещу предстоящ проект на същия режисьор, убил с филма си оная вечер Ботев. И за да стане интригата институционално парадоксална, депутатите, сред които и партийни лидери, привикаха Емил Кошлуков. Само иначе емоционалният Костадин Костадинов от "Възраждане" се пробва да успокои страстите в парламента, напомняйки на колегите си, че дори "мафията" не е тормозила семействата на политиците.

От времето, в което Румен Радев стана публична личност, хейтъри не просто следват, а преследват 21-годишната Дарина в социалните мрежи - как е облечена, какво споделя, кой е до нея, какво репетира, как отдъхва... “Грехът” на Дарина е вероятно в професията, която е избрала като деветокласничка, и тя оттук нататък ще е под прожектори, но не заради баща си, а заради сцената.

Зад фактите за децата на Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев обаче има неща, за които си струва да се замислим.

Какво е да си дете на президент? Как се отнася обществото ни към тяхната публичност? Справедливо ли е да бъдат гледани под лупа и всяка тяхна публична поява да бъде бурно коментирана?

Ине, те не са принцове и принцеси. Принцове са тези, които наследяват трона в монархия, затова към Уилям и Хари има нестихващ интерес от раждането им.

Но в мандатната демокрация децата не наследяват постове.

Ние може да харесваме или не фигурата и ходовете на един или друг президент, но е грубо и жестоко да пренасяме това отношение към децата им. И да се отнасяме към тях с подозрение, да им отказваме правото на лично пространство - а една част от хората в социалните мрежи правят точно това. В четвъртък това направиха и депутатите. Искат да им отнемат шанса да имат свой път, различен от този на родителите. Което е повече от несправедливо. Жестоко е.

Синовете и дъщерите на политиците са младежи, които имат право да живеят живота си на друг етаж, не на този с прожекторите, насочени към родителите им. Трябва ли да се крият от публичност, да се напрягат от асоциации с родителите си? Да бъдат натоварвани с тежки отговорности само защото са деца на родителите си?
В толерантно и зряло общество трябва да има неписан регламент, в който хората се преценяват по собствените им качества, а не по отношението към родителите. И не им се прехвърлят въображаеми грехове.

Отвратителното отношение и реакции към Дарина бе поводът да припомним и опишем на няколко страници на “24 часа” за събота и неделя, (който е пълен с интересни истории), четиво за децата на българските президенти след 1990 г.
- Четете в събота. 

Източник: "24 часа"

Източник/ци: Нинова грозно атакува Радев през дъщеря му и БНТ | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!