Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Присъдата е прочетена! Корнелия Нинова си отива

Червените велможи със сигурност ще махнат Корнелия Нинова на предстоящия БСП конгрес. Решението било взето между празниците, а реализацията му ще видим на 11-12 февруари, за когато е насрочен конгресът.

Пак между празниците едно събитие беше възприето като знаково от по-старите и по-младите бесепари. Съдът окончателно реши, че изключването на Кирил Добрев е незаконно, а той триумфално обяви новината във фейсбук, пише „Галерия“.

Добрев има славата на един от най-яростните противници на Нинова и като човек, който иска нейната оставка доста отдавна. В левите среди дори вървеше мълвата, че именно той ще оглави партията след нейното отстраняване.

Това обаче едва ли ще стане. Запознати твърдят, че Добрев не е сред потенциалните кандидати за председател, но пък има огромно неофициално влияние в партията. Затова и възстановяването на неговото членство в БСП по съдебен път изглежда толкова знаково.

Дните между Коледа и Нова година бяха белязани и от нова атака на Нинова към Радев, този път свързана с оръжията за Украйна. Председателката на БСП не пропуска случай да критикува служебното правителство, както и самия президент. Нещо, за което е силно упреквана и от колегите си в централата, и от регионалните БСП-шефове.

Все още не е ясно кой ще я смени на върха, но на „Позитано“ 20 говорят, че бъдещият лидер ще е „млад, свестен и известен“. За такъв е сочен Крум Зарков, но според друга информация той по-скоро ще направи своя формация, използвайки началната скорост, дадена му като служебен правосъден министър.

Самият конгрес се очертава като твърде горещ. Замислен времево като удобен за Нинова, той може да се окаже последен за нея. Удобен, защото месец преди избори лидер не се сменя, а изборите бяха планирани за март. Тоест, към момента на насрочване на конгреса целта е била ясна – да оцелее лидерката за пореден път.

С днешна дата обаче нещата изглеждат по различен начин. Радев проточи процедурата с мандатите максимално дълго и една от вероятните му цели може да е именно тази – да провали планираните като защитни за Нинова дати и ако има предсрочни избори, те да се отдалечат с поне месец, за да може новият лидер да се вземе в ръце преди изборите.

Твърде много станаха фронтовете, които Нинова си отвори – с Радев, с Кирил Петков, с Георги Гергов, с Борисов също, а със Станишев и Първанов отдавна са й лоши отношенията“, смятат източници от „Позитано“ 20. „Тя прогони доста хора от партията, а останалите вътре се чувстват потиснати от авторитарния й стил, твърдят те.

Наред с това текат тихи бунтове в регионалните организации. Харманли, Дряново, Трявна, Габрово, Кочериново, Хасково, Дупница, Перник, както и най-голямата организация – столичната, а също и младежката начело с Иван Таков се обявиха против водената от Нинова политика.

„Доста от регионалните председатели реално не подкрепят ръководството, но проформа го поддържат, за да избегнат неприятности и да дочакат следващия шеф“, смятат източниците на „Галерия“.

Според тях сценарият за отстраняването на Нинова вече е изпипан, остават само някои детайли. Процедурата на конгреса е такава, че не може лесно да се отхвърли внесено предложение, а такова за оставката на лидера със сигурност щяло да се направи.

Социалистите били притеснени и от местния вот, за който регионалните структури са изключително важни. Именно по тази причина районните шефове на БСП в момента имали решаваща дума.

Източник/ци: Присъдата е прочетена! Корнелия Нинова си отива - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!