Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Въввеждане на €вро-то?! Вижте хърватите! Истински грабеж!

Хърватските медии пишат, че цените не са били ”просто закръглени”, а сериозно увеличени. Нещо, което е струвало 1.19€, вместо да бъде закръглено на 1.20€, рязко е станало 1.40-1.50€!

May be an image of text

Марко Шполяр за “Ютарни лист” – Хърватска: Не, не става въпрос за закръгляване на цените, а за грабеж! Правителството през цялото време ни уверяваше, че държи ситуацията под контрол и че преминаването към еврото ще има минимални или никакви последици! Случи се това, което предполагам на всички (с изключение на трагично наивните) е ясно отдавна – влизането на Хърватска в еврозоната беше използвано за голямо увеличение на цените. Търговците и особено дребните занаятчии като собственици на фризьорски салони, квартални кафенета и магазини значително повишиха цените на своите стоки и услуги. И не, не става въпрос за прословутото закръгляване на цените, а за истински грабеж.

Защото ако беше първото, то сутрешното кафе в кварталното кафене нямаше да ни струва 1.40 евро (10.5483 HRK), а 1.20 евро. Защото само преди три дни същото кафе в същото кафене струваше 9 куни, или 1,1945 евро. Вместо закръгляне на 1,20 ни посрещна „закръгляване“ на 1,40.

„От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия в страната видимо се повишиха цените на стоки и услуги, съобщават хърватските медии.

Поради това премиерът Андрей Пленкович свика днес, в първия работен ден след празниците, заседание с компетентните министри и инспекционни власти. Обсъдени бяха по-нататъшни действия в защита на потребителите от необоснованото повишаване на цените.

Инфлацията е 13,5 процента и тя се дължи най-вече на увеличението на цените на храните и безалкохолните напитки.

Медиите съобщават, че в някои пекарни като „Млинар“ по-високите цени са ясно видими, така че кроасан, който е струвал шест куни (80 евроцента), сега струва едно евро и десет цента. Обикновеният бял хляб е поскъпнал с 31 липи и сега струва 90 евроцента.

Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали струвал 13 куни (1,75 евро), а сега цената се е повишила с около две куни и седем липи, тоест килограм струва две евро.

Картофите са били на цена между три и пет куни за килограм досега, а сега килограм е около шест куни и 78 липи, докато за килограм лук, вместо предишните шест куни, трябва да се отделят куна и 53 липи повече.

Кафето еспресо, което преди въвеждането на еврото е било шест куни (80 евроцента), сега струва 93 цента, което означава увеличение на цената с почти цяла куна, съобщава хърватският портал Директно.

Паркирането на автомобили в Загреб също поскъпна, така че час в първа зона струва 12 куни и 60 липи (1,6 евро), с 60 цента повече. Втората зона е с 27 липи по-скъпа и възлиза на пет куни и 27 липи, или 70 цента. Трета зона е по-скъпа с 26 липи.

В бензиностанциите на Петрол бензинът поскъпна с 39 липи, а дизелът с 24 липи.

Същевременно полицията предупреди за възможни измами с фалшиви евро, съобщава информационният сайт Индекс. През последните дни полицията е получила няколко сигнала за опити за плащане с банкноти, които се използват като филмов реквизит. От полицията призоваха гражданите да бъдат внимателни и да сигнализират при съмнение за фалшиви банкноти.

Колко обменни бюра ще оцелеят?

Само едно на всеки десет бюра за обмен на валута в Хърватия ще преживее влизането в еврозоната, смятат собственици на обменни бюра в страната, цитирани от хърватския вестник „Ютарни лист“.

===

След информацията за Хърватия и скока на цените там, след като приеха €, бг телевизиите буквално ще прелеят от евро-апологети.

Владислав Наков

afera.bg

Източник/ци: ВЪВВЕЖДАНЕ НА ЕВРО-ТО?! ВИЖТЕ ХЪРВАТИТЕ! ИСТИНСКИ ГРАБЕЖ! | SvobodnoSlovo.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!