Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какъв просперитет: Цената на газа за Европа остава в пъти по-висока от цените за останалата част на света

Борислав Баев, доктор по икономика на ядрената енергетика, Twitter: Въпреки драстичното намаление на газовите фючърси на TTF hub за последните седмици, цената на газа за Европа остава най-висока в целия свят. Данните за средната цена на газовите пазари в света за м. декември 2022 г. показват по недвусмислен начин, че в Европа е налице системен проблем.

Как само ни Диверсифицраха, а? САЩ застигнаха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ в света

Топлото време през декември парира търсенето, като това е особено валидно за страните, където природния газ се използва за отопление от домакинствата и електропроизводство. Но покрай измамната еуфория по спада на цените, пропускаме друг голям фактор – ролята на индустрията.

При такива високи цени, промишлеността няма как да бъде конкурентна. Оттам следва спад в търсенето, съчетан или с изместване на производства към други континенти, или с временно или тотално затваряне на производствата.

Решението – про-индустриална политика, заложена във всички стратегически документи за развитие на ЕС. Една такава рамка, обаче, изисква пълното премахване на вредните за икономиката търговия с въглеродни емисии, климатични цели и съпътстващите ги регулаторни безумия.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Tweet / Twitter

Източник/ци: Цената на газа за Европа остава в пъти по-висока от цените за останалата част на света

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!