Цяла България се смее колко зле са филмите на Максим Генчев за Ботев и Левски, а аз предричам, че имат потенциала да се превърнат в култова класика за бъдещо поколение

Кристиян Шкварек

Цяла България се смее колко зле са филмите на Максим Генчев за Ботев и Левски, а аз предричам, че имат потенциала да се превърнат в култова класика за бъдещо поколение. Особено, ако станат трилогия с още един филм за някой национален герой, например Раковски.

Младежи вбъдеще ще се събират, ще си поръчват скъпи бургери и ще пускат "Трилогията на Генчев". Ще чакат конкретни моменти на дебилен монтаж и повтарят на глас култови реплики, в които актьори сричат и гледат тъпо. Ще е нещо като групово забавление, "Да гледаме Трилогията на Генчев".

Това има прецедент вече в страни с по-голяма традиция в киното от 21-ви век. Модата нарочно да се гледат лоши, слаби филми като форма на колективно забавление. Всички са наясно, че филмът е слаб, но се отнасят с пълна сериозност, като към шедьовър на Копола. В това е шегата. Филми като "The Room" (2003) на Томи Уайзо събират цели киносалони с превиващи се от смях зрители 20 години след създаването си, а около името си са събрали култово следване.

Докато пиша това чак ми се приисква довечера да събера приятели, да нарежем салатка и да си пуснем култовата трилогия от бутафорни филми за национални герои на маестро Генчев. За съжаление това не е възможно, защото трилогията не е завършена. Да помогнем на Генчев да я завърши! Третият трябва да е най-силен!

Симеон Николов: Филмът за Христо Ботев е подигравка, мръсни ръце посягат на българските светини

Дъщерята на Радев ще участва във филм на Максим Генчев, който окарикатури Ботев

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!