Симеон Николов: Филмът за Христо Ботев е подигравка, мръсни ръце посягат на българските светини

В океана на моралната кал колкото по–дълбоко се спускаме, толкова по–леко върви по–нататъшното ни потапяне

Не просто слаб, а тотално некадърен филм за Ботев: схематизъм, театралничене, неестественост, неубедителност, позьорство и някакво дълбоко неуважение към личността на Ботев. Явно само с пари, претенции и елементарно хайляшко, гръмогласно, тъпо патриотарст

Симеон Николов

Логично и справедливо избухналата критика срещу филма за Христо Ботев, показан на 02. януари по БНТ, съдържа една неточност.
Филмът бе наречен „тотално некадърен“, но всъщност зад фалшивия патос и позьорство умишлено се деформират образите, промъква се подигравка и се внушава неуважение. И това е видимо целенасочено. Фразьорството е само средство за пресушаване на идейността. Бог не може да промени миналото, но съвременните автори често правят това.

Критиките са отправени само срещу режисьора Максим Генчев, но трябва спешно да се прекрати практиката мръсни ръце да посягат на българските светини.

А научаваме, че след филмите за Левски и Ботев се подготвя и нов „проект“, за цар Иван Александър. Много станаха примерите за фалшифициране на историята ни. В океана на моралната кал колкото по–дълбоко се спускаме, толкова по–леко върви по–нататъшното ни потапяне.

А за това спомага и рухналото ниво на образованието ни, примери за което преди два дни даде ректорът на НАТФИЗ проф. Семерджиев– кандидат студенти, които за 18 години не са прочели нито една книга и за които имена на национални герои, възрожденци и писатели не говорят нищо.

Епицентър. БГ припомня: Генчев е режисьор, завършил ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) в класа на Крикор Азарян. Въпреки работата си в редица български театри Генчев влезе в общественото полезрение с филма "Дякон Левски" от 2015 г. и с реакцията срещу критиците на патриотичната продукция.

Особено запомнящ се момент във филма за Левски беше, когато заптиетата водеха Дякона с каруца към бесилото и едно от тях му каза: “Ако не издържиш до там, дерета по пътя много”, след което тогава дякон Игнатий (в ролята Веселин Плачков) му отвърна “Да ти **** майката“!.

Псуващият Левски озадачи публиката, а негативните реакции Генчев тогава коментира така: "Дреме ми, че не са ми харесали филма! Народът го гледа и го харесва, всичко е шест."

7 години по-късно режисьорът е готов и с друг свой прочит на национален герой - поета и революционер Христо Ботев.

Според Генчев "Ботев" е най-добрият му филм.

Ето още мнения за този филм:

Александър Костов
Не може върхът на "творчеството" ти да са пошли реклами като: "О, Пепи, докараха кренвиршите", а след това да се опитваш да правиш филми за Левски и Ботев. На такива хора трябва да се забрани да правят кино с нашите пари, парите на данъкоплатците! Филми за национални герои от ранга на Левски и Ботев изобщо не трябва да се правят! Те не са обикновени хора! Може и да ги идеализираме, но имаме нужда от това. В духовната нищета, в която живеем имаме нужда от идоли. Всеки българин носи в сърцето си тези идеали и никой няма право да ги разрушава! Българите престанаха да вярват в Бог, не им отнемайте и вярата в Ботев и Левски!

Мартин Маринов:

"ПОРЕДНИЯТ УДАР НА МАКСИМ ГЕНЧЕВ,

/Комикът споделя, че има още мечти.../

Колосът на българското революционно кино, Максим Генчев, показа тази вечер по БНТ последната си комедия с елементи на фентъзи - Ботев. След окарикатуряването на Васил Левски в предишното му скечово изцепване, реда си дочака и Ботев - другия нещастен герой на нашия Фелини.

До средата на "творбата" се канех да пиша сериозно за филма, но освен че е невъзможно, е и абсолютно излишно. Само ще отбележа, че попаднали в ръчичките на този зловещ шегаджия, загазиха не само Ботев и Левски, но и Захари Стоянов, по чийто "Записки..." уж били правени филмите.

За хора, незапознати с нашата история и участието на най-големите ни националреволюционери в нея, и двата филма ще бъдат фейлетонни, комедийни фарсове, фриволно интерпретиращи налудничавите прищевки на Генчев. За хората, които познават обаче историята ни, това е просто гавра и позорен срам."

Петър Краевски

"Гледах филма на Максим Генчев за Ботев. Не ми хареса. За пореден път си зададох въпроса защо, когато се пише или снима за българското освободително движение, героите задължително трябва да бъдат простовати, екзалтирани, крещящи, псуващи, неспособни да изразят обикновени човешки чувства? Откривам и в този филм схематизъм, театралничене, неестественост, неубедителност, позьорство и някакво дълбоко неуважение към личността на Ботев. Това е личното ми мнение и не ангажирам никого с него.

Обратно на споделеното до момента, ще призная, че бях възхитен от начина, по който в София беше отбелязана годишнината от рождението на Алеко Константинов.

Видях естествено желание за общност, без парадност, без фанфари, без излишни декларации и празнодумия. Просто част от интелектуалния елит се беше събрал пред паметника на Щастливеца, за да го почете смирено и по човешки. Не е ли именно това меката сила на истинския патриотизъм?"

Емил Георгиев

"Кариерата на Максим Генчев едва започва.

БНТ показа филма „Ботев“, за което предполагам трябва да благодарим на Емил Кошлуков и ОС на БНТ. И веднага социалните мрежи закипяха възмутено. Все едно някои е очаквал нещо друго от Максим Генчев. Това обаче е само началото.

След като се разправи с Левски и Ботев, МГ ще е луд, ако не посегне и на Хаджи Димитър („Жив е той, жив е“), Бенковски („Хвърковатия войвода“,) „Кой уши байряка“ (с главна роля като за президентска дъщеря) и разбира се за Баташкото клане („Песен за огън и кръв“). Стамболов може и да го пропусне, заради лошата му репутация сред приятелите на Русия. Но пък току-виж направил и филм (слашър) по народната песен за Балканджи Йово и хубавата Яна.

Още преди да приключил с турското робство, може да се върне и към по-стари времена. МГ вече работи по „1349“ (с Дарина Р. Радева в една от главните роли), съобщи „Площад Славейков“.

Мисля, че можем да очакваме дълга епична поредица: Аспарух („Бащата на нацията“), Тервел („Спасителят на Европа“), Крум („Чашата на хана”), Самуил („Българският цар“), Симеон („На три морета“)… и така чак до Румен Радев („Миротворецът“). Защо пък не?"

Данаил П. Парнаров

"Бедний ми, бедний Ботев, добре че те целнаха овреме, та не се наложи да гледаш филма за теб, който Максим Генчев и компания сътвориха по повод твоята годишнина.

Не просто слаб, а тотално некадърен филм за Ботев: схематизъм, театралничене, неестественост, неубедителност, позьорство и някакво дълбоко неуважение към личността на Ботев. Явно само с пари, претенции и елементарно хайляшко, гръмогласно, тъпо патриотарство не става.

Та се присетих за една рецензия за друг български филм на историческа тематика, която като удобна ръкавица пасва и за това, което гледахме снощи по бенетето. "Положението е арт... В най-общ план: никой не може да играе.

Никой от участниците, мисля, никога не е чувал за нещо, наречено актьорска игра. Или както се казва в един стар виц, вероятно братът на някой от участниците някога е виждал актьор да играе, но връзката е до там. Исках да видя един от великите мъже на България.

Вместо това видях нещо, което ме накара да стисна очи и да си поискам от все сърце: Никой повече да не пипа нищо. Никой да не прави филм за никого в България. Никога.

Ако иска, да направи филм за себе си. Може пък да има някой желание да го гледа.

Но просто оставете хората да почиват в мир. Забравени, незабравими. Нека живеят във фантазиите, книгите и историята.

Просто оставете ги на мира. Оставете ги, правете порно. Ама и това не можете."

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

Дъщерята на Радев ще участва във филм на Максим Генчев, който окарикатури Ботев

Източник/ци: Симеон Николов: Филмът за Христо Ботев е подигравка, мръсни ръце посятаг на българските светини

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!