Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДЕКЛАРАЦИЯ от граждани и организации, обединени около каузата за запазване на българския лев чрез провеждане на национален референдум

Grigor Sariiski

ДЕКЛАРАЦИЯ

от граждани и организации, обединени около каузата за запазване на българския лев чрез провеждане на национален референдум

Скъпи сънародници,

На пресконференция, проведена на първи ноември 2022 г. в БТА, група радетели за запазване на българския суверенитет обяви, че ще организира подписка, с която да ангажира Народното събрание да проведе референдум относно присъединяването на България към еврозоната. В изказванията бяха очертани ясно множеството рискове от приемането на еврото и унищожаването на националната ни валута, както и съдбоносният характер на това решение, което безусловно налага да бъде зачетена волята на българския народ, изразена при провеждане на национален референдум.

Съзнавайки значимостта на каузата, ние, инициаторите поехме ангажимент да положим усилия за обединяване на българите, милеещи за родината си, чрез включване на всички ангажирани с темата граждански и политически организации, тъй като само по този начин може да се осигури необходимото широко участие в подписката и референдума. Бяха проведени две национални събития и множество работни срещи с широко участие на икономически и правни експерти. Обсъдена беше и възможността за включване на други важни за обществото въпроси, като закриването на въглищните централи, изнасянето на битовите потребители на нерегулирания пазар на електроенергия, сваляне на наложените в местното законодателство прекомерни изисквания, които блокират прякото участие на гражданите в управлението, и др.

Последният въпрос е от особена важност, тъй като сега за да задължат Народното събрание да проведе референдум, от българските граждани се изисква събирането на минимум 400 хил. подписа в рамките на три месеца, а това налага организация, която е непосилна за обикновените хора. С тази цел обсъдихме идеята в Инициативния комитет да бъдат включени представители на широк кръг от партии и неполитически организации, която беше приета от всички, с изключение на ПП „Възраждане“.

В името на общата кауза приехме всички изисквания на представителите на тази партия - за отпадане на останалите важни за страната ни въпроси, за формиране на ИК в ограничен състав, в който да участват предимно лица, свързани пряко или косвено с партията, и пр., но въпреки това не беше постигнато споразумение. След почти двумесечно забавяне на окончателен отговор от тяхна страна, на 21.12.2022 г. беше насрочена среща с председателя на ПП „Възраждане“ – Костадин Костадинов. Той заяви, че ако общото дело за запазване на българския лев не се проведе изцяло като мероприятие на неговата партия, той няма да включи своите членове в събирането на подписи, и че ако подписката се регистрира от името на досега формираната широка гражданска инициатива, ще тълкува този акт като провокация, целяща да провали референдума.

В името на запазването на българския лев ние ще приемем и това условие, като оттеглим заявеното от нас намерение за регистриране на подписка от името на гражданската инициатива. Нашите мисли, намерения и цели са водени единствено от желанието да се чуе волята на българския народ. Убедени сме, че конфронтация не бива да се допуска, особено в така създалата се комплицирана обстановка, при която събирането на подписи ще съвпадне с кампанията за очакваните предсрочни избори, тъй като залогът в случая е запазването на остатъците от нашия суверенитет. Затова ще дадем възможност на ПП „Възраждане“ да започне подписката на обявената от Костадин Костадинов дата 11 януари 2023 г.

Оставаме отдадени на каузата и призоваваме всеки, който осъзнава нейната значимост, да я подкрепи, като даде своя подпис за свикване на референдум, независимо от политическите си убеждения.

Доц. Григор Сарийски, икономист

Проф. Михаил Мирчев, социолог

Симеон Миланов, журналист

Росен Миленов, граждански активист

Добромира Полименова, представител на гражданската организация „Системата ни убива“

Милена Хорозова, един от организаторите на „Общобългарски поход за мир и неутралитет“

Симеон Славчев, председател на ПП „МИР“

Роман Кендеров, Национален сбор за съпротива „Свети Георги Победоносец“

Стефан Стефанов, представител на ПП „Изправи се.БГ“

Румяна Ченалова, правен експерт

Николай Петров, представител на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“

Бойка Анастасова, „Народна мрежа“

Райчин Райчев, гражданска общност „Бъдеще 21 век“

Доц. Огнян Боюклиев, съпредседател на „Движение на непартийните кандидати“

Николай Захариев, просветна организация „Мяра“

Димо Томов, граждански активист

Ивайло Шопски, Национално движение „Бащино огнище“

Костадин Пеевски, „Задруга Отечество“

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!