Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Старият световен ред е мъртъв

Автор: Тимофей Бордачов, програмен директор на клуб “Валдай”. Превод: Владислав Наков

Важното противоречие, с което Русия трябваше да се справи на международната арена през 2022г. - комбинацията от напълно благоприятен за нас глобален контекст и колосални пречки за постигане на конкретни външнополитически цели.

От една страна, изминалата година беше последната за господството на Запада, което продължи няколко века и сега той води само отбранителни битки. От друга страна, противниците на Русия разполагат с колосални ресурси за борба. Няма особено съмнение, че необходимостта да взаимодействаме с тези сюжети по един или друг начин ще остане с нас през следващата 2023г. И колкото по-добре сме подготвени за това, толкова по-успешно Русия ще влезе в новия международен ред, който се формира пред очите ни.

Старият световен ред е мъртъв. Последните опити за нейното съживяване - провеждането на т. н. среща на върха на демокрациите от САЩ през 2021 г. - вече бяха не просто безсмислени, но дори лишени от очаквания информационен ефект. Неслучайно той не получи видимо продължение. Западният ред умря, защото неговите владетели, икономически най-развитите и въоръжени страни в света, загубиха способността да определят живота на другите. Техните колосални властови възможности се оказаха безсмислени като средство за предпазване от протести и отказ да следват инструкциите на Вашингтон и европейските столици.

Единственият инструмент, който остава през 2022г. за САЩ и Европа, е принудата и сплашването. Съгласни сме обаче, че това е слабо като основа дори за относително стабилно международно сътрудничество.

Когато казваме, че тази или онази страна или нейни компании “спазват санкциите срещу Русия“, това означава, че замесените лица са под пряка и непосредствена заплаха за тяхната сигурност или относително икономическо благополучие. В такъв режим Западът може да воюва срещу Русия или Китай, но е невъзможно да се създаде нещо ново по този начин – намаляването на зависимостта и създаването на алтернативни пътища за комуникация стават обичайно явление. Перфектен пример са резултатите от безброй гласувания в Общото събрание на ООН. Все повече страни по света, дори когато има формални основания да осъдят руските действия, не бързат да го направят. Те добре осъзнават, че могат да станат следващите обекти на натиск.

Но по-важното е, че намаляването на зависимостта от Запада се превръща във важно условие за развитие на много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Как да отговорят на това предизвикателство, САЩ и съюзници все още не знаят. Затова вървят по най-простия път, като убеждават своите граждани в собствената си непогрешимост, а на останалите предлагат само насилие.

Сега страните от Запада - САЩ, Европа и техните малко съюзници - се превръщат във военен лагер, който се противопоставя на останалата част от човечеството. Те вече имаха такъв опит - европейските колониални империи се създаваха само чрез груба принуда и война. Но тогава светът не беше свят на суверенни държави, повечето от които не бяха достигнали ниво на развитие, което им позволяваше да правят независим избор. Тогава нямаше Китай, който да предлага алтернативни ресурси, а Русия беше част от имперския свят, а не негов противник. Следователно въпросът дали западният военен лагер е в състояние да си върне поне част от позициите става въпрос на вяра, а не на знание. Но не може да се отрече, че все още има много вярващи във всемогъществото на Запада, включително в Русия.

Освен това ресурсите на САЩ и Европа са наистина колосални. Засега те са в състояние да имат опустошителен ефект върху най-важната инфраструктура на съвременния свят - международната търговия и финанси. Най-голямото предимство на Запада е неговата авторитарна и вертикално интегрирана структура. Когато световната общност изпитва съмнения, мислейки за интересите на своите граждани и тяхната сигурност, западните правителства не се притесняват от последствията за обикновените американци или европейци. Освен това избирателите са готови да понесат трудности, надявайки се да се върнат към спокойното съществуване за сметка на останалия свят в резултат на борбата. Историята обаче показва, че авторитарните заповеди могат да бъдат успешни само тактически - стратегически те винаги губят.

Западният военен лагер има свои собствени пехотинци, които са оставени да бъдат изклани. Това е населението на бивша Украйна, отчасти страните от Източна Европа, включително Финландия, която се развихри за броени месеци, може би Тайван. Особено драматичен засега е украинският случай. Когато всички бяха убедени в неспособността на населението на тази територия да създаде държава, еднакво приятелска към своите съседи, тя се превърна в инструмент за война в най-чистата си форма. Освен това това се улеснява от вкоренената там култура на враждебност и насилие. През 2022 г. територията на Украйна достигна историческото си състояние на “диво поле“ на руско-европейската граница. Засега по-голямата част от този ресурс остава в ръцете на САЩ и Европа, а военните събития показват, че борбата за умовете в Украйна ще продължи още дълго време.

В глобален мащаб Русия не трябва да се бори за симпатиите на населението и правителствата на страни, които съставляват 85% от жителите на Земята - толкова държави не са наложили т. н. санкции срещу нас. Тези симпатии вече са на страната на Русия. Те се дължат отчасти на нашите добродетели, но главно на личния интерес на много независими държави. Причината е във вече споменатото просто желание свободата да определя как да се развива, а не да търси мястото си в "хранителната верига", ръководена от САЩ. Това е основата за появата през 2022г. на такъв нов феномен като Световното мнозинство - съвкупност от държави, преследващи собствени цели, но стремящи се да се освободят от тоталния контрол на Запада. Световното мнозинство е най-важният фактор, който формира благоприятния за Русия контекст на международни промени.

Но контекстът сам по себе си не може да реши неотложните проблеми на външната политика. Съчувствието и подкрепата, готовността за сътрудничество и практическото му съдържание не означават, че приятелите на Русия подчиняват своите интереси на руските. Би било несериозно да мислим, че някой в ​​света ще се жертва за нас, за да решим украинския проблем. Промяната на международния ред е дълъг и скъп процес за всички, в който всеки трябва да пести енергия. Досега в Русия за мнозина е трудно да разберат и приемат мотивите на действията на другите. Много наблюдатели тук са свикнали, подобно на Запада, да мислят от гледна точка на миналото.

Но ние имаме на наша страна фундаменталното признание за независимостта на нашите партньори. При тези условия най-важното в поведението на Световното мнозинство е не това, което неговите страни субективно правят за Русия, а последствията от тяхното обективно желание за собствена им независимост от нашите опоненти. Индикаторът е темпът на растеж на търговията, включително високотехнологични продукти, важни за Русия, със страни като Китай, Турция и много други. Включително съседите от бившия СССР, към които понякога предявяваме не напълно обмислени претенции. Не трябва да забравяме значението на ценностите - сега много страни по света са на страната на Русия, защото са отвратени от национализма и унищожаването на традиционните ценности, които се насърчават от Съединените щати и Западна Европа.

С други думи, най-важното събитие на 2022г. дори не беше рухването на стария световен ред, а началото на формирането на нов. Силовата основа на този ред е Световното мнозинство. Всеки от участниците в него самостоятелно върви към независимост за себе си и в резултат на това по-голяма свобода за всички. Силовата база на бившия ред - военно-икономическият блок на Запада - активно защитава позициите си, проявявайки постоянство и умение да използва ресурсите си. Русия в тази конфигурация, определяща облика на 2023г., е един от най-важните играчи, чиито отношения със Запада преминаха границата на военно-политическа конфронтация. Фактът, че това се случи, е наш личен проблем, продукт на уникални обстоятелства, свързани с последиците от разпадането на СССР. Това, което ще ни помага да оцелеем през 2023г. и да спечелим в бъдеще, е нашата много благоприятна международна позиция и, което е по-важно, нашата собствена икономическа устойчивост и обществен морал.

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Фотоархив на комунистическите зверства

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРЕВЗЕМАНЕ НА МЕДИИТЕ

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Източник/ци: Старият световен ред е мъртъв | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!