Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хиляди жертви: Мошеникът Стефан Станчев, продавал отровни сладки на деца – свързан с ГЕРБ (СНИМКИ)


Това е офисът на мошеника, който в момента се е покрил в чужбина

Над 10 години е действала разбитата в Бургас схема за продажба на турски шоколадови изделия с изтекъл срок на годност, установи „Уикенд”. Наши източници твърдят, че през това време са подадени купища сигнали от натровени клиенти. Резултат обаче така и няма. По заповед „от горе”, чиновниците в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) предпочитали да си затварят очите.

Складът на тариката е затворен поне до Нова година, опасните шоколади са иззети

Когато все пак е правена проверка в склада на фирмата дистрибутор „Норт Стар”, тя е била напълно формална. Собственикът Стефан Станчев знаел предварително за посещението на инспекторите и своевременно палетите с отровни шоколади, кексове и вафли са премествани в друг склад.

Проверка на „Уикенд“ установи, че 65-годишният Станчев има две малки внучки, на които едва ли пробутва от бракуваната си стока. За хилядите други деца, които могат да се натровят от ментетата му, явно не му дреме.

Пред оплакващите се, че им пробутва отровна стока собственици на магазини, босът Стефан Станчев се държал изключително нагло. Той директно ги заплашвал, че ако им знае много устата ще пострадат.

Търговецът на опасни стоки се хвалел, че има важни приятели в общинската администрация. Дори твърдял как негово помещение се ползва за офис на ГЕРБ. Колко са верни хвалбите му няма как да знаем, но е факт, че до момента от БАБХ или общинските контролни органи никога не са съставяли акт за търговия с негодни храни или други нередности на отровителя Станчев.

Неслучайно разплитането на схемата тръгва от МВР. Клиенти на квартално магазинче се оплакват в полицията, че детето им е получило тежък обрив, след като хапва шоколадов Дядо Коледа. Изпратените на проверка служители от Икономическа полиция изземват документите за турската стока.

Над 4 хил. артикула, предимно подаръци за деца, са с променен срок на годност, което е престъпление според закона и собственикът на склада е предаден на прокуратурата 

Според тях сладките са напълно редовни и стават за консумация. Заради подозрително изглеждащата дата за годност на опаковката, а и самият вид на сладкишите, ченгетата се насочват към склада на едро, държан от Стефан Станчев, откъдето са купени лакомствата. Без никакво предизвестие икономическа полиция нахлува вътре, викайки със себе си в последния момент служители на БАБХ.

Резултатите от акцията им са потресаващи. При обиска на склада ченгетата откриват над 16 000 изделия от различни турски производители с изтекъл още преди години срок на годност – шоколадови яйца, шоколадови бонбони, шоколадови зайци и Дядо Коледа, желирани бонбони, шоколадови дражета, кексчета, пишмание, кори за баница, разтворими супи, бисквити.

Повечето от ментетата са станали опасни за употреба преди цели 5 години. Според правилата у нас, още тогава те е трябвало да бъдат бракувани и унищожени. На въпрос защо продават тези боклуци, от склада се направили на ударени, разказват наши източници. Служители дори показали документи, че стоката е внесена напълно редовно от Турция преди няколко седмици.

Изненадите за ченгетата обаче тепърва предстояли. При огледа в съседно помещение те заварват няколко работници, чиито работа е да подправят срока на годност на струпаните около тях други 4000 различни шоколадовите изделия.

„При влизането установихме, че непосредствено до склада, в специално пригодено помещение, служители на фирмата извършват заличаване на срока на годност на артикулите съвсем така – по първобитен начин, с памук, с ацетон, спирт и разни други химикали. Със специален датчик се нанасят новите срокове на годност”, разказа Николай Стоилков, шеф на Икономическа полиция в Бургас.

Иззети са печати, мастило, датчици и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност. Фабричните срокове се заличавали, чрез изтриване с ацетонови разтвори или чрез поставяне върху изтеклия срок на годност на стикер с подправен такъв. Разследващите смятат, че 4-те хиляди продукта с манипулиран срок на годност са приготвени за пласиране преди празниците, а за останалите 16 000 имало съмнения, че поетапно щели да се пускат в мрежата, вероятно с подменен срок на годност.

След като гнусната схема лъсва в цялата си прелест, ченгетата уведомяват прокуратурата. Подмененият срок на годност е престъпление, според Наказателния кодекс и срещу собственика ще бъде повдигнато обвинение, похвалиха се прокурори. Стига първо да бъде открит, разбира се. В сряда полицаите така и не успяха да намерят и арестуват собственика на склада Стефан Станчев. От разпитите на работниците става ясно, че той е в чужбина. Дали ще се върне, предстои да разберем.

Репортер на „Уикенд” направи опит да се свърже със съпругата му Роза и дъщерята Светлана. Двете не отговориха на телефонните позвънявания и изпратени съобщения във фейсбук.

От профилите им в социалните мрежи става ясно, че отровителят Стефан Станчев има две внучета, за чиито обгрижване не пести пари. За хлапетата се купуват най-качествените храни и вещи, а ментета от семейния склад са напълни изключени. Те са предназначени за хилядите „идиоти” в Бургас и областта, които наивно вярват, че у нас има държава, а контролните институции действат в интерес на гражданите.

Според здравни експерти, яденето на храни с изтекъл срок на годност е опасно за здравето. Докато се установи в колко от магазини на областта са продадени отровните стоки и те бъдат иззети, от агенцията по храните призовават родителите, чиито деца са хапвали турски сладкиши, да бъдат много внимателни. При най-малко съмнение, децата да се водят веднага на лекар.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: Хиляди жертви: Мошеникът Стефан Станчев, продавал отровни сладки на деца - свързан с ГЕРБ (СНИМКИ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!